Nyheter
Undantag amalgam i sjukhustandvården. Tf:s remissvar till KEMI
- Hälsa
- Miljö
- Politik
Tandvårdsskadeförbundet har yttrat sig angående Kemikalieinspektionens förslag att behålla undantaget för amalgam i sjukhustandvården (Dnr. 311-H12-01643). Förbundet finner ingen anledning till förlängt undantag. Ge alla kvicksilverfri tandvård!
Tandvårdsförordningen - förändringar vid årsskiftet
- Dentala material
- Hälsa
- Politik
Förändringar i tandvårdsförordningen träder i kraft vid årsskiftet. 6 § berörs genom att landstingen får möjlighet att besluta om borttagning av prövning för vissa åtgärder. 7 § berörs inte alls.
Selentillskott i område med höga kvicksilverhalter
- Forskning
- Hälsa
Selentillskott ökade utsöndringen av kvicksilver och förbättade hälsan på en ort med höga kvicksilverhalter till följd av tidigare gruvdrift i ett samhälle i Kina. Selentillskottet minskade också den oxidativa stressen hos dem som fick tillskott.
Okunskap bland tandläkare när det gäller rotfyllningar
- Dentala material
- Hälsa
Utvärdering av forskning om rotfyllningar m.m. visar att det i dag saknas kunskaper för att bedöma vilka behandlingar som är bra respektive dåliga. Utvärderingen gjordes av SBU (Kunskapscenter för hälso- och sjukvården) 2010, men är fortfarande aktuell. Våra medlemmar har ofta problem med rotfyllda tänder och därför rekommenderar förbundet ofta att infekterade tänder dras ut. Se även artikel av Bobbi Beckman i Tf-bladet.
Säker amalgamsanering
- Dentala material
- Forskning
- Hälsa
Säker amalgamsanering kräver kofferdam, syrgasmask, teknisk skicklighet, samverkan med läkare och noggrannhet. Tandläkare som sanerar måste ha kunskaper annars riskerar patienten att bli sjuk av de kvicksilverångor som frigörs vid borttagande av amalgamet. Vetenskapliga artiklar finns som visar att kofferdam minskar risken för höga kvicksilverhalter. Flera böcker finns som beskriver både tandläkarens åtgärder och vad patienten själv kan göra.
Ändringar i tandvårdsstödet
- Dentala material
- Hälsa
- Politik
Ändringar i tandvårdsstödet införs från första januari 2013. Inga förändringar kommer gällande bidrag för sanering av dentala material. Fortsatt gäller alltså tandvårdsförordningens 6 och 7 §§ som medger sanering som led i en medicinsk behandling. Tyvärr är tandläkare och läkare dåligt insatta i dessa paragrafer och det krävs ofta att Du som patient är aktiv och berättar för läkare och tandläkare vilka intyg som krävs och att tandläkaren ska skicka in förslag till åtgärder till landstinget.