Nyheter
Låt patientorganisationerna utarbeta vården
- Dentala material
- Hälsa
- Politik
Fredrik Lennartsson chef på den nya myndigheten för vårdanalys skriver i Svenska Dagbladet om myndightens granskning av begreppet patientcentrerad vård. Av rapporten framgår att berörda aktörer borde ena sig om vad som menas med patientcentrerad vård och att patientorganisationerna i större grad bör delta i förändringar som rör vården. Stöd bör ges till patienter för att de bättre ska kunna ta ställning till den vård som ges eller alternativ till denna.
Vad vet du om kvicksilver?
- Dentala material
- Hälsa
- Miljö
Hur ser dina kunskaper ut om kvicksilver? Gör Stockholms stads kunskapstest (se länk).
Tjeckiska miljöorganisationer vill ha amalgamförbud
- Dentala material
- Hälsa
- Miljö
- Politik
Många aktiviteter för att ta ställning till ett eventuellt amalgamförbud pågår inför UNEP:s arbetesgrupp INC:s slutförhandlingar i Geneve som startar om en vecka. Här länkar vi till en tjeckisk tidningsartikel (engelska) som redovisar att miljövänner i Tjeckien jobbar för ett amalgamförbud.
Tjeckiska miljöorganisationer vill ha amalgamförbud
- Dentala material
- Hälsa
- Miljö
- Politik
Många aktiviteter för att ta ställning till ett eventuellt amalgamförbud pågår inför UNEP:s arbetesgrupp INC:s slutförhandlingar i Geneve som startar om en vecka. Här länkar vi till en tjeckisk tidningsartikel (engelska) som redovisar att miljövänner i tjeckien jobbar för ett amalgamförbud.
Stenhård lobbing ska hindra utfasning av amalgam
- Dentala material
- Hälsa
- Miljö
- Politik
Flera internationella organisationer har lobbat hårt mot ett eventuellt beslut att fasa ut amalgam i alla världens länder. Säkert har även det svenska Tandläkarförbundet deltagit. Nedan redovisas FDI:s och Europeiska tandläkarrådets ställningstaganden och deras inlägg i debatten. Inte ett ord om amalgamets farlighet, att det till hälften består av kvicksilver och att alla är ense om att åtminstonen en del av befolkning skadas av materialet.
Strategidokument skulle förhindra amalgamstopp
- Dentala material
- Hälsa
- Politik
Tandläkare lierade sig med departementet i Norge under 1990-talet för att behålla det giftiga amalgmet. Det visar ett strategidokument från det norska Tannlegeforbundet. Strategier har företag och organisationer vanligen, men intressant med detta dokument är att en av hälsodepartementets chefer deltog i utarbetandet och att departementet tycks ha stött arbetet. Allt enligt våra norska kontakter.