Många är oroliga för kompositernas hälsoeffekter. Vissa personer är känsliga för metyakrylater, bisfenoler eller tillsatser i kompositerna, men för de allra flesta fungerar dessa material bra. Förutsättningen är dock att tandläkaren lägger tunna lager och härdar ordentligt. För säkerhets skull bör man alltid kontrollera innehållsdeklarationen och eventuella varningar som finns i bipacksedeln.

Precis som för läkemedel finns redovisning av innehållet i dentala material inklusive varningar för biverkningar eller andra risker. Sällan får dock patienten möjlighet att läsa om sina material och det är inte heller säkert att tandläkaren tittar närmare på bipacksedel då han eller hon öppnar förpackningen.

Tandvårdsskadeförbundet uppmanar alla att fråga efter innehållsdeklarationen för det dentala material som väljs.

För känsliga personer är det klokt att alltid rådgöra med tandläkaren och tillsammans titta igenom vad materialet innehåller och eventuella varningar som finns från tillverkaren. Det är också bra att ha en bit av fyllningen i munnen eller etsad på en tand under några dagar för att kontrollera om kroppen accepterar materialet eller inte.

Lagen säger att alla ingående ingredienser ska deklareras på förpackningen, men så är inte alltid fallet. Exempelvis fanns tidigare ett material där deklarationen endast redovisade 25 % metyakrylater. Vad bestod då resen av? Sådana undermåligt deklarerade material ska inte användas.

Viktigt att veta är också att materialen ofta ändrar innehåll och ett material som tåldes bra för ett år sedan kanske fått en tillsats som skapar överkänslighet vid ny tandläkarbehandling. Känsliga personer kan därför behöva testa materialet i munnen vid varje behandling.

Flertalet tandläkare är tekniskt duktiga och därför lägger de tunna lager komposit, härdar ordentligt emellan lagren och har rena och väl fungerande härdlampor. Då är läckaget från fyllningsmaterialet oftast försumbart. Men några procent så kallade monomerer finns ofta kvar och läcker under de första timmarna och dygnen ut i saliven och kan tas upp i kroppen. Något dygn efter applicering kan mindre mängder mätas i urinen. (se mer i länkad artikel nedan).

De flesta klarar utan problem väl härdade kompositfyllningar. Även inlägg och kronor kan göras av kompositer, som då härdas utanför kroppen och därmed minskar risken för att monomerer läcker ut i kroppen. Tänk också på att keramiska kronor och inlägg behöver limmas fast på tanden och att limmet ofta består av kompositer. Men då i mycket tunna lager och ofta kemiskt härdande.

Tandvårdsskadeförbundet anser att mer forskning behövs för att kontrollera eventuella läckage från kompositfyllningar och för att utveckla tekniken samt materialvalet. I dag vet vi exempelvis att bisfenoler är olämpliga i tandfyllningsmaterial eftersom dessa ämnen även i mycket små mängder påverkar hormonsystemet. Använd således inte kompositer som innehåller bisfenoler.

Till forskningsartikel om läckage från kompositer, Kingman med flera

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)