DMPS och DMSA, två kelatorer som binder metallen och ökar utsöndringen. Jämfört med amalgamfria personer hade de med 7 eller fler amalgamfyllningar 20-50 % mer kvicksilver i urinen. Kelatorerna ökade skillnaderna ännu mer.

">

Forskare i Calgary, Canada, har i samband med ett hälsoundersökningsprogram, kallat Pure North, mätt kvicksilverhalten i urinen hos 2137 personer och tandläkare har räknat antalet amalgamytor. Urin-kvicksilver mättes under normalförhållanden och efter oralt intag av DMPS och DMSA, två kelatorer som binder metallen och ökar utsöndringen. Jämfört med amalgamfria personer hade de med 7 eller fler amalgamfyllningar 20-50 % mer kvicksilver i urinen. Kelatorerna ökade skillnaderna ännu mer.

Pure North studien är den största som gjorts rörande urinutsöndring av kvicksilver och antalet amalgam i tänderna. Man konstaterar att det fanns åtskilliga personer med mycket högre halter än vad som kunde förklaras av antalet amalgamfyllningar, men undersökningar av andra exponeringar som fisk, lysrör, yrke mm ingick inte.

Resultaten överensstämmer med en tidigare Canadensisk sammanställning av litteraturdata av Richardson, i vilken det konstaterades att har man mer än 7 amalgamfyllningar så överskrider man vad Health Canada anser vara en riskfri exponering. Myndigheten har tidigare angett att amalgam är den största källan till kvicksilverexponering hos genomsnittscanadensaren och man har dessutom rekommenderat att barn, gravida och njursjuka skall undvika amalgam

Majoriteten av deltagarna i nuvarande studie överskred den nivå som Health Canada angett som riskfri. Antalet amalgamytor (beräknat som 2-5, beroende på tandens placering) var i genomsnitt 12,8, ett litet antal jämfört med svenska förhållanden.

I rapporten noterar man att exponeringen från amalgam är svår att utvärdera ur hälsoperspektiv men att det inte finns någon nivå som kan betraktas som säker över längre tidsperioder.

Forskarna noterar att antalet amalgamytor endast förklarar en del av variationen i urinkvicksilver mellan individer och att man inte kunnat fastställa åldern på fyllningarna, något som kan påverka metallfrisättningen. Inte heller har man studerat genetiska faktorer (polymorfism) av enzymer som ingår i avgiftningssystemen eller intaget av selen. Man kan notera att totalutsöndringen av kvicksilver är betydligt högre än vad som framgår av den aktuella studien. Nivån i feces ligger 4-5 gånger högre än den i urinen.

Forskarnas slutsats av sina resultat är att fortsatt användande av amalgam för tandlagningsändamål utgör en icke försumbar, onödig, källa till kvicksilverexponering eftersom det finns alternativ i form av kompositer.

Till artikeln

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)