Nyheter
Amalgam förbjuds i Nepal
- Dentala material
- Hälsa
- Miljö
- Politik
I hela världen pågår avveckling av kvicksilver. Nu har amalgam förbjudits i Nepal.
Amalgam, guld och titan ger flest biverkningar
- Dentala material
- Hälsa
Amalgam, guld och titan är de material Tandvårdsskadeförbundets medlemmar i första hand får biverkningar av. Sannolikt handlar det om känslighet för metaller och därför rekommenderas att sådana material undviks.
Biverkningar av psykologisk behandling utreds
- Forskning
- Hälsa
Många studier visar goda effekter av psykologiska behandlingar, men sällan redovisas komplikationer och biverkningar av sådana behandlingar. Nu får SBU och Socialstyrelsen i uppgift att sammankalla patient- och brukarorganisationer med flera för att diskutera frågan. Tandvårdsskadeförbundets medlemmar har erfarenhet av psykologisk behandling som sällan gett resultat. Vi hoppas att bli inbjudna.
Amalgam 800 gånger giftigare än kompositer
- Dentala material
- Forskning
- Hälsa
- Miljö
Det säger Joachim Mutter vid en föreläsning som hålls på tyska med engelsk textremsa. Föreläsningen tar upp kvicksilvers giftighet inklusive amalgam. Bland annat säger Mutter att 70 % av alla med depressioner blir friska efter borttagande av amalgam under förutsättning att det sker med korrekt och säker teknik och att många infertila män och kvinnor får barn efter avgiftning och dietförändringar. Se länk till den filmade föreläsningen.
Riskfyllt byta amalgam
- Dentala material
- Hälsa
En del svenska tandläkare har blivit duktiga på att ta bort amalgamfyllningar – trots att det är riskfyllt både för patient och personal. Läckaget av kvicksilver ökar om tandläkaren borrar i amalgamet. Kvicksilverånga frigörs och hamnar i luften. Patienter som är känsliga för kvicksilver kan bli mycket sjuka av de relativt höga halter kvicksilver de kan andas in. Duktiga tandläkare försöker därför lyfta ut fyllningarna och skyddar patienten med kofferdam, speciella sugar och ger friskluft.
Naurofeedback eller biofeedback - ny forskning på Karolinska
- Forskning
- Hälsa
Depression, ADHD, autism och andra sjukdomar har med framgång behandlats med så kallad neuro- eller biofeedback. Det handlar om att man tittar på hjärnvågor och att patienten/klienten själv försöker stimulera de frekvenser som kroppen mår bra av och minska de som leder till försämring. Man kan kalla det för en form av hjärnträning. Nu ska forskare på Karolinska institutet starta försök på detta område.