Nyheter
Myndigheten för vårdanalys uppvaktas
- Dentala material
- Hälsa
- Politik
Tandvårdsskadeförbundet har nu (6/11 2013) träffat Myndigheten för vårdanalys och tagit upp fyra angelägna problem för personer som är skadade av amalgam (kvicksilver), guld, titan och andra dentala material. Mötet var intressant och Tandvårdsskadeförbundets representanter fick tid att berätta om problemen plus att ha en diskussion om vad myndigheten eventuellt skulle kunna ta upp.
Metaboliskt syndrom och giftiga metaller
Med metaboliskt syndrom brukar man mena en konstellation av riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom, innefattande bland annat: bukfett, förhöjt blodtryck, avvikande blodfetter och nedsatt glukoskänslighet. Giftiga metaller som bly, kadmium och kvicksilver har i olika studier visats negativt påverka dessa riskfaktorer. I en hälsoundersökning från Korea, innefattande 8473 personer, undersöktes riskfaktorerna och metaller i blod mättes hos 3950 personer.
Mobiltelefoner ökar andelen fria radikaler
- Forskning
- Hälsa
Ökad risk för hjärntumörer vid användning av mobiltelefoner har forskaren Lennart Hardell nyligen funnit. I laboratorieundersökningar orsakade strålningen ökad bildning av fria radikaler och DNA-skador och forskarna misstänker att detta är orsaken till ökad cancerrisk. Även kvicksilver från amalgam ökar andelen fria radikaler. Utsätts man frivilligt eller ofrivilligt av strålning eller gifter är det extra viktigt att inta antioxidanter.
Hjärtinfarkt och metaller
I en studie från Ukraina mättes metaller i håret hos två grupper av hjärtinfaktspatienter. Den ena gruppen innefattade personer som kunde ha kontakt med giftiga ämnen i yrket (grupp 1), och den andra personer som inte hade några sådana misstänkta exponeringar (grupp 2). Kontrollgruppen utgjordes av personer utan hjärtinfarkt.
Amalgam ökar kraftig kostnaderna för kremering
- Dentala material
- Miljö
- Politik
Enligt miljöbalken måste alla krematorier ha miljötillstånd senast 2015 och bland krematorierna arbetar man nu febrilt att få till bra rening alternativt lägga ner kremeringen och låta ett annat krematorium med tillräckligt bra rening ta över. På Gotland har man ca 450 kremeringar årligen och de avlidnas amalgamfyllningar gör att reningen måste effektiviseras. Kostnaden per kremering ökar därmed med 2500 kr till ca 4 500 kr. Ett tidigare amalgamförbud hade varit kostnadseffektivt.
Vård utomlands
- Hälsa
- Politik
En del av Tandvårdsskadeförbundets medlemmar önskar vård utomlands. EU:s patientrörlighetsdirektiv har införts i Sverige och därmed ökar möjligheten till utlandsvård. Dock har direktivet och den svenska förordningen tydliga krav på att den utlandsvård en medborgare har rätt till endast är sådan vård som man hade haft rätt till i det egna landet. Se mer frågor och svar samt den svenska förordningen.