Nyheter

Magnesium och depression

För lågt intag av magnesium är mycket vanligt, såväl i Europa och USA som i utvecklingsländer. Ett balanserat förhållande mellan magnesium- och kalciumintag är väsentligt för att både fysiska och psykiska funktioner skall fungera optimalt. I en studie från Malaysia undersöktes förhållandet mellan depressiva symtom och magnesiumintaget hos 402 forskningsstuderande med en medelålder av 32 år.

Läs mer »

Stora kunskapsluckor i tandvården

SBU (Kunskapscenter för hälso- och sjukvården) undersöker kunskapsluckor i tandvården och finner som tidigare att sådana finns inom alla områden som undersökts. En tidigare studie visade att inte ens 10 % av tandvården var evidensbaserad. Den medicinska vården är lite bättre med ca 25 % evidensbaserad vård. Tandvårdsskadeförbundet önskar också evidensbaserad vård, men SBU tycker det är ointressant att undersöka dentalt amalgam och dess påverkan på genetiskt känsliga individer.

Läs mer »

Avgörande om kvicksilverskada i Norge

De norska tandsköterskorna kämpar vidare för att få sina kvicksilverskador erkända. Nu avgörs Regine Serigstads ärende i Norges Högsta Domstol. På hemsidan har vi skrivit om detta tidigare. Nu hoppas vi att Högsta domstol ska döma till tandsköterskornas fördel. Det skulle bli en seger även för de svenska tandsköterskorna.

Läs mer »

Mikrovågsexponerade råttor

Många studier har visat att mikrovågor orsakar bildning av fria radikaler och att antioxidanter dämpar effekterna. En ny studie undersökte skyddseffekten av ett alkoholextrakt av torkade olivblad. Bladen innehåller huvudsakligen polyfenolen oleuropein med antioxidanteffekter.

Läs mer »

Felaktiga matvanor trots kunskaper

Livsmedelsverket har gjort en ny undersökning om folks matvanor och kunskaper om vad en näringsriktig kost innebär. Det visar sig att majoriteten av svenska folket känner väl till livsmedelsverkets rekommendationer, men bara en liten del följer dem. Tandvårdsskadeförbundets medlemmar har sannolikt behov av mer vitaminer och mineraler än befolkningen i sin helhet. Att äta näringsriktigt är således särskilt viktigt för våra medlemmar.

Läs mer »

Socialstyrelsens tandhälsoregister

Socialstyrelsen har flera olika register dit läkare och tandläkare är skyldiga att lämna uppgifter. Ett sådan är tandhälsoregistret som samtliga tandläkare anslutna till försäkringskassan måste skicka in uppgifter till. Det gäller främst antal tänder, men kanske kan man också få uppgifter av annat slag. Var och en kan själv begära att få ta del av de uppgifter som finns registrerade hos Socialstyrelsen fast bara en gång om året.

Läs mer »

Sida 629 av 747 sidor < Första  < 627 628 629 630 631 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där).
Medlemsavgiftsavier för 2025 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Använd gärna QR-koden nedan. Man kan också ge bort ett medlemskap.

Du kan också donera till Tandhälsoförbundets forskningsstiftelse.
Bankgiro: 170-0285 eller Swish 1230285486. Se mer här

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel: 08-428 92 42 
Telefontid: vardagar kl. 10-13
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)