Nyheter
Grönt te mot parodontit
- Forskning
- Hälsa
Pensla grönt te på tandköttet för att avskräcka bakterierna. Konceptet kan enligt ny forskning bli receptet mot parodontit eller tandlossning. Grönt te tycks ha egenskaper som gör att bakterierna inte trivs och inte heller fäster vid slemhinnan. Sedan tidigare vet man att grönt te är antibakteriellt, antiinflammatoriskt och är en antioxidant.
Bisfenol A i mödrars blod
- Dentala material
- Forskning
- Hälsa
- Politik
Livsmedelsverket har nu undersökt bisfenol A i förstagångsmödrars blod. Enligt deras analyser är det endast låga halter som hittats och verket menar att tidigare höga halter berott på föroreningar från provtagningen. Kanske är det så, men det behövs fler undersökningar för att visa detta. Det Livsmedelsverket aldrig nämnder är de mängder bisfenol som läcker från folks kompositfyllningar.
Du och dina barn är vad du äter
- Forskning
- Hälsa
När det mänskliga genomet kartlagt och det blivit allt snabbare och billigare att få sitt DNA testat, trodde optimister att det nu bara var att se vilka gener som var felaktiga vid olika sjukdomar, och i förlängningen att rätta till det.
Riksrevisionen granskar vården
- Hälsa
- Politik
Riksrevisionen granskar vårdens effektivitet och kvalitet för att nå målen om en vård på lika villkor. Även tandvård ingår i granskningen. Just nu granskas vårdbehov, tillgänglighet och marknad i primärvården. Kontakta Riksrevisionen och berätta hur svårt det är att få intyg inför sanering av dentala material och annat som du är missnöjd med.
Fruktos ? isoglukos ? HFCS - kvicksilver
Vanligt socker är en disackarid med glukos och fruktos sammankopplade. För mycket socker är, som alla vet, inte nyttigt för hälsan. Sedan länge har man haft kunskap om att den mest skadliga delen är fruktos.
Ska sjukvården förstatligas?
- Hälsa
- Politik
En diskussion om att förstatliga landstingen pågår. Det finns förstås både för- och nackdelar. För många tandvårdsskadade skulle det sannolikt vara bättre med en statligt styrd vård. I dag har landstingen olika bestämmelser trots rätt tydlig lagstiftning i form av tandvårdsförordningen. Dessutom försvåras fyllningsbyte vid ohälsa alltmer i de enskilda landstingen/regionerna.