Vanligt socker är en disackarid med glukos och fruktos sammankopplade. För mycket socker är, som alla vet, inte nyttigt för hälsan. Sedan länge har man haft kunskap om att den mest skadliga delen är fruktos.
I USA tillverkar man något som kallas HFCS, high-fruktose-corn-syrup, isoglukos från majs genom behandling med bland annat natriumhydroxid, som när det kommer från klor-alkali-fabriker, innehåller kvicksilver. Natriumhydroxiden tillverkas genom att natriumklorid, vanligt salt, elektrolyseras med hjälp av kvicksilverelektroder. Då bildas natriumamalgam, som när det reagerar med vatten, bildar natriumhydroxid. Klor-alkali-fabriker är under avveckling inom EU, men det lär dröja innan alla övergått till kvicksilverfri teknik och vilka andra kemiska ämnen kan då följa med?
Henrik Ennart, krönikör i SvD, rapporterar att i USA används isoglukos flitigt i drycker och misstänks vara en huvudorsak till fetmaepidemin. Fruktoshalten är högre än i vanligt socker och fruktos tas omhand av levern och omvandlas till fett, som inlagras. Isoglukos är snabbare kolhydrat än vanliga snabba kolhydrater. Långsamma kolhydrater ger inte samma svängningar i insulinnivån och blodsockret som snabba.
I EU används isoglukos i 5 % av sockermarknaden men nya handelsavtal 2016-2017 gör att ämnet kan ta över en tredjedel av sockret i EU. Isoglukos är billigare än vanligt socker och åtta gånger sötare. Metabolismen av fruktos bildar fria radikaler.
Till tröst för sockerälskare finns dock ett motmedel mot de skadliga effekterna av fruktos. Liponsyra, även kallat thioctic acid (finns i hälsokostaffärer) är en naturlig antioxidant som ibland räknas in bland B-vitaminer. Liponsyra har en lång rad välkända skyddseffekter, bland annat mot kvicksilver och mot förgiftning av vit flugsvamp, och alltså nu även mot fruktos.
Till bloggen i SvD
Fruktosvarningar
Kvicksilver i HFCS
Liponsyra