Nyheter
Nytt UNEP-möte om kvicksilverkonventionen
- Dentala material
- Hälsa
- Miljö
- Politik
Nu startar ett uppföljningsmöte för den så kallade Minamatakonventionen i Bankok i Thailand. Hittills har 128 länder skrivit under konventionen och representanter för olika länder, miljöorganisationer med flera träffas nu för att diskutera hur länderna ska fortsätta att minska kvicksilverutsläppen i världen. Amalgamfrågan kommer upp och flera organisationer närvarar som driver på om utfasning av amalgam.
Metaller ökar antibiotikaresistensen
- Dentala material
- Forskning
- Hälsa

Tungmetaller som till exempel kvicksilver kan orsaka att bakterier blir resistenta mot antibiotika. Forskare fann redan på 1990-talet att kvicksilver i mag-tarmkanalen som frigjorts från amalgamfyllningar bidrog till antibiotikaresistens, men det kom aldrig riktigt fram i diskussionerna. Nyligen publicerad forskning redovisar också resistens mot tungmetaller och andra gifter i miljön. Det är alltså inte bara överförskrivning av antibiotika som orsakar problem.
Solen står lågt, dags för D-vitamin
Vintertid i Sverige är det inte möjligt att bilda tillräckligt vitamin-D genom solbestrålning. En stor del av befolkningen har även på sommaren otillräckliga nivåer.
Vad göra vid störningar i tändernas mineralisering
- Dentala material
- Hälsa
- Politik
Socialstyrelsen har försökt vägleda tandläkare när det gäller val av materia för störningar i barnens mineralisering av tänderna. Men återigen konstaterar Socialstyrelsen att det saknas tillräckliga kunskaper om de olika materialens egenskaper för att kunna vägleda tandläkarna vid behandling. Tandvårdsskadeförbundet avråder dock från alla material med metaller och sådana finns det gott om i tandvården. Det gäller t ex kronor av nickel-krom eller guld. Många är känsliga för just metaller.
Rösta för ett amalgamförbud i Europa
- Hälsa
- Miljö
- Politik

Rösta för ett amalgamstopp i Europa! Lägg din röst genom att svara på miljödirektoratets enkät om kvicksilver. Det är viktigt och det är bråttom. Senast den 14 november måste du rösta och därefter sammanställs resultatet. Frågeformuläret och hur du gör för att rösta kommer du till genom att klicka på “Läs mer här”. Be också alla dina vänner att “rösta” för ett amalgamstopp.
Är ditt dricksvatten bra?
- Forskning
- Hälsa

Inte bara bakteriehalten har betydelse för om dricksvattnet är bra eller dåligt för hälsan. Ingeborg Rosborg har forskat om vattenkvaliteten och menar att man inte bara ska ha en gräns för oönskade ämnen i dricksvatten utan också ha miniminivåer över vilka nyttiga ämnen som ska finnas med. Framför allt handlar det om mineraler som kalcium, magnesium, bikarbonat och sulfat.