Nyheter

Patientnära vård - skrivelse från regeringen

Riksrevisionen ansåg i en granskning att patientperspektivet i vården inte tagits tillvara tillräckligt väl. Den var också kritisk till att brukarnas roll inte tydliggjorts inom vården. Nu har regeringen i en skrivelse svarat på kritiken och berättar vilka åtgärder som ska vidtas. I huvudsak hänvisas till den nya patientmaktsutredningen vars förslag nu remissbehandlas. Skrivelsen redovisar både regeringens förslag och riksrevisionens rapport

Läs mer »

Titan nanopartiklar orsakar inflammation i blodkärl

Det finns många olika riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom och en kan vara exponering för nanopartilklar.av titandioxid

Läs mer »

Kvicksilver och autism

Mycket forskning finns som tyder på att autism orsakas av kvicksilver och andra gifter. Titta på den australiensiska filmen om barn som på 1930-talet fick tandsalva med högt innehåll av kvicksilver. De blev mycket sjuka med autistiska symtom. En del av barnen blev så sjuka att de dog, men vad som kanske är ännu värre är att känsligheten för kvicksilver ökat hos barn och barnbarn och orsakat onormalt hög frekvens av autism, Asperers syndrom och ADHD.

Läs mer »

Munbakterier och låg födelsevikt

Vid parodontit, tandköttsinflammation, ansamlas bakterier runt tandköttskanten, orsakar nedbrytning av vävnaden och kan komma i kontakt med blodcirkulationen och spridas vidare i kroppen. Inflammationen är associerad med bland annat, hjärt-kärlsjukdom, diabetes och störningar i fostertillväxten hos gravida.

Läs mer »

Ska fattiga och pensionärer ha dåliga tänder?

Förr i tiden såg man i munnen på folk om de var fattiga eller rika. Svensk tandvård har på många sätt varit ett föredöme genom att alla haft rätt till tandvård. Tandläkartidningen uppmärksammar nu att biståndshandläggare sällan tar hänsyn till munhälsan. Tandvårdsskadeförbundet får alltfler samtal från förtvivlade människor med knaper ekonomi som får nej till nödvändig tandvård, vilket gäller både unga och gamla. Ska fattigdom åter börja synas i tänderna?

Läs mer »

Kvicksilverexponerade tandläkarstudenter

Under utbildningen till tandläkare skall studenterna träna på att borra ut amalgamfyllningar ur tänder i ett konstgjort huvud. Exponeringen för kvicksilver mättes vid vardera 25 mätningar under olika förhållanden.

Läs mer »

Sida 569 av 683 sidor < Första  < 567 568 569 570 571 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)