Nyheter
Materialval görs helt utan vetenskapligt stöd
- Dentala material
- Forskning
- Hälsa

Socialstyrelsen har undersökt vilken forskning som finns för att ge vägledning om bra material i barntandvården. Intressant är att inriktningen helt varit på hållfasthet och inte ett ord skrivs om biverkningar. Detta trots att så kallade fissurförseglingsmaterial kan innehålla det hormonstörande ämnet bisfenol A.
Liponsyra påverkar kroppens klocka
När armbandsuret går fel går man till urmakaren för att ställa in den, men det är inte lika enkelt att rucka på kroppens biologiska klocka.
EU:s expertkommitte ställer in hearing om amalgam
- Dentala material
- Forskning
- Hälsa
- Politik
Expertgruppen SCENIHR ställde in en hearing om sin uppdatering av hälsorisker om amalgam på grund av för få deltagare. Tandvårdsskadeförbundet anmälde en läkare och en tandläkare och Zero Mercury Group/EEB anmälde tre personer. Blev det månne risk för alltför mycket kritik? Påverka EU-parlamentarikerna genom att tala om vikten av att fasa ut amalgam via den enkät som DG miljö sänt ut.
Metallproteser orsakar biverkningar
- Forskning
- Hälsa
EU:s vetenskapliga kommitté SCENIHR har kommit med den slutliga bedömningen av hälsoeffekter av metallproteser. Något riktigt ställningstagande eller jämförelser mellan olika metallimplantat görs inte. Men tydligt är ändå att metaller frigörs från implantatet och tas upp i vävnaderna.
Miljögifter binder till proteiner och aktiverar bildning av antikroppar
När miljögifter och även läkemedel binder till proteiner eller DNA i kroppen kommer den 3-dimensionella strukturen att förändras och immunsystemet reagerar på det som uppfattas som främmande och producerar antikroppar, immunoglobuliner.
Kanel som medicin
- Forskning
- Hälsa

Kanel har goda antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper och har använts historiskt för att bota sjukdomar. Nu har moderna forskare tittat närmare på kanel och bekräftar mycket av de som man tidigare mer intuitivt kände till.