Nyheter
Rotfyllningar problematiska
- Dentala material
- Forskning
- Hälsa
- Politik

Rotfyllningar ställer ofta till problem på grund av bakterietillväxt. Rotfyllda tänder är död vävnad och omgärdas av bakterier. Risken är stor för psykiska problem, kronisk trötthet, hjärtinfarkter med mera. Utdragna rotfyllda tänder luktar illa på grund av alla bakterier som omger dem. Tandvårdsskadeförbundet anser det bättre att dra ut tanden än att rotfylla. För dig som patient kan det dock vara svårt att få en redan rotfylld tand utdragen om den inte uppvisar tydliga tecken på infektion.
Falska uppgifter om amalgamets hållfasthet
- Dentala material
- Forskning
- Hälsa
- Politik

EU:s expertkommitté SCENIHR liksom många tandläkare hävdar att amalgam är mer hållfast än andra material. En review-artikel där forskare gått igenom ett stort antal vetenskapliga rapporter som handlar om hållfasthet hos dentala material visar att denna slutsats är falsk. De har funnit att andra material är minst lika hållbara som amalgam. Hållfasthetsargumentet är således inget bra argument. Dessutom orsakar amalgam mikrosprickor, vilka gör tänderna spröda när man blir äldre.
Fria vårdvalet styr fel enligt Riksrevisionen
- Hälsa
- Politik

Riksrevisionen har granskat det fria vårdvalet och hur det påverkat sjukvården. Slutsatsen är att patienter med störst vårdbehov trängs undan till förmån för dem med mindre behov. Anledningen är att vårdvalsalternativ och ersättningar utformas av respektive landsting/region. Därmed har olikheterna över landet ökat istället för minskat. Riksrevisionens förslag är att regeringen förenklar ersättningssystemet och styr vården mot etiska principer.
Fluor bildar fria radikaler och dödar celler vid låga koncentrationer
Tandläkarna har länge förespråkat fluor som kariesförebyggande medel. Fluor är emellertid giftigt i låga koncentrationer.
Amalgam diskuterades på ett seminarium i Bangkok
- Dentala material
- Hälsa
- Miljö
- Politik
UNEP:s möte angående Minamatakonferensen om kvicksilver i Bangkok tog inte upp amalgam i de officiella diskussionerna däremot arrangerades ett särskilt möte (side event) om amalgam som ett samarbete mellan flera organisationer däribland Tandvårdsskadeförbundet via Word Alliance for Mercury-Free Dentistry och Zero Mercury Working Group (ZMWG). Amalgam finns med i ett annex till själva konventionen och kommer sannolikt upp vid nästa möte.
GLÖM INTE ATT SVARA PÅ EU:S ENKÄT OM AMALGAM!
Patientinflytande i vården
- Forskning
- Hälsa
- Politik
Om det hade varit större mått av patientinflytande i vården hade Tandvårdskadeförbundets arbete inte varit så tungt och många hade inte behövt vara sjuka så länge och framför allt inte behövt bli illa behandlade i vården. Patientinflytande betyder att vården ges i samråd med den som är sjuk och att läkaren är lyhörd för patienten. I Sverige tycks det vara särskilt svårt med patientcentrerad vård medan det i Norge, Nederländerna och England åtminstone forskat inom området.