Rotfyllningar ställer ofta till problem på grund av bakterietillväxt. Rotfyllda tänder är död vävnad och omgärdas av bakterier. Risken är stor för psykiska problem, kronisk trötthet, hjärtinfarkter med mera. Utdragna rotfyllda tänder luktar illa på grund av alla bakterier som omger dem. Tandvårdsskadeförbundet anser det bättre att dra ut tanden än att rotfylla. För dig som patient kan det dock vara svårt att få en redan rotfylld tand utdragen om den inte uppvisar tydliga tecken på infektion.

Rotfyllda tänder ställer till många problem. I de flera kilometer långa så kallade dentinkanalerna trivs bakterier och andra mikroorganismer. I den levande tanden förs näring in i tanden via dentinkanalerna och avfallsprodukter förs ut och det ständiga flödet gör att bakterier inte trivs eller att immunförsvaret förstör dem. Kanalerna går horisontalt genom hela tanden och har kontakt med pulpan och när tanden är död får mängder av bakterier eller andra mikroorganismer fritt spelrum. Ofta producerar de gifter som tränger ut i blodet och når andra organ.

Rotkanalen kan i bästa fall förseglas innifrån, men utvändigt kommer tandläkaren inte åt. Där mynnar tusentals dentinkanaler som i en död tand är sprängfyllda med mikroorganismer. En rotfylld tand luktar alltid när den tas ut till följd av alla mikroorganismer. I värsta fall kan de spridas till käkbenet och ge upphov till infektioner (NICO) och mikroorganismernas gifter sprids via blod och lymfa i hela kroppen,

Redan i början av 1900-talet identifierades mängder av bakterier i döda rotkanaler. Tandläkaren Weston Price gjorde implantat av delar av tandrötter och sprutade in extrakt från dem under huden på råttor. Råttorna fick samma sjukdomar som människorna hade på bara några veckor. Om tänder tagits från personer som haft hjärtattacker fick samtliga råttor hjärtattack. Tandläkare Price ansåg att tandrötter och bakterier därifrån var primär orsak till hjärtproblem. Men även andra sjukdomar kan härstamma från tänderna.

Allvarligt är också att bakterier och andra mikroorganismer kan producera gifter som sprids i kroppen. Precis som kvicksilver från amalgamfyllningar kan dessa dessutom spridas via nerverna som går från tänderna och direkt in i hjärnan. En del menar att gifter och bakterier från tandrötter kan orsaka många olika sjukdomar som reumatism, depressioner och kroniskt trötthetssyndrom.

Problemet i dag är att tandläkare hellre rotfyller än drar ut infekterade tänder. När tanden väl är rotfylld får de inte dra ut den om man inte kan bevisa bakterieangrepp. Tandläkare som bryter mot detta riskerar att få legitimationen indragen. Få tandläkare är därför beredda att dra ut rotfyllda tänder även om patienten vill det. Fundera därför ordentligt innan rotfyllning. Om en tand långt bak i munnen tas bort syns inte det och om sådana infekteras bör de tas bort direkt.

Se mer länkarna nedan
Dr Mercola om rotfyllningar
Intervju med tandläkare Hal Huggins
Mer om rotfyllningar och kronisk trötthet

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera.

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Under sommaren: vardagar kl 10-12. Fr o m den 15/8: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)