Nyheter
Livsmedelstillsatsen titandioxid förbjuds
- Hälsa
- Miljö
- Politik

Livsmedelstillsatsen E 171 eller titandioxid anses inte längre säker för hälsan och denna tillsats tillåts inte längre som livsmedelstillsats. Den innehåller nanopartiklar som visat sig ge "genotoxiska effekter", vilket innebär att risken för cancer ökar. Titandioxid används som vitt färgämne i yoghurt, glass, tuggummi med mera. Ämnet finns också som färgämne i läkemedel, tandkrämer, kosmetika etc.
Behövs tillskott av D-vitamin?
- Forskning
- Hälsa
- Politik

D-vitamin är viktigt för tandhälsan, skelettet, immunförsvaret och psyket. I ett inspelat föredrag berättar experten Mats Humble om vilka effekter D-vitamin har för den allmänna hälsan. Han redovisar forskningsresultat och egna erfarenheter av att som läkare behandla depression med D-vitamin. Han går också igenom den forskning som finns gällade D-vitamin och covid-19.
Evidens saknas för fluoridtandkräm
- Forskning
- Hälsa
- Politik

Av en ny reviewartikel framgår att det saknas evidens för fluorid i kariesförebyggande syfte. Mer forskning efterlyses, men Tandhälsoförbundet förordar istället tandkräm med hydroxiapatit som är tandens naturliga beståndsdel och som inte tycks ge fluorets negativa effekter.
Provtagning av metaller
- Hälsa
Har du hälsoproblem som kanske orsakas av kvicksilver från amalgam? Kan man ta prover som påvisar höga halter i kroppen? Möjlighet finns att kontrollera kvicksilver i blod, urin och hår. Man kan också kontrollera eventuella minnesceller mot kvicksilver eller andra metaller. Men sällan hjälper sjukvården till. För det mesta behöver du själv betala provtagningen.
Bakteriers betydelse för virusförsvaret
- Forskning
- Hälsa

Forskning visar att allvarliga effekter av covid-19 är förhöjt hos personer med tandlossningssjukdom. Bakterier vanliga vid tandlossning kan således försämra försvaret mot virus. Bakterierna hindrar signalsubstansen interferon att fungera och försämrar dessutom den naturliga aktiveringen av gener som signalerar ökad bildning av interferon vid virusinfektioner.
Sepsis - var femte dör
- Forskning
- Hälsa

Sepsis kallades tidigare för blodförgiftning och många drabbas. Omkring 50 000 personer får varje år sepsis och var femte dör. Symtomen beror främst på infektioner som urinvägsinfektioner, hjärnhinneinfektioner, hudinfektioner med mera. Sannolikt påverkar även infektioner i tandkött och tandrötter risken för sepsis.