Har du hälsoproblem som kanske orsakas av kvicksilver från amalgam? Kan man ta prover som påvisar höga halter i kroppen? Möjlighet finns att kontrollera kvicksilver i blod, urin och hår. Man kan också kontrollera eventuella minnesceller mot kvicksilver eller andra metaller. Men sällan hjälper sjukvården till. För det mesta behöver du själv betala provtagningen.

Företaget ALS Scandinavia är ett laboratorium som analyserar mängder av prover och däribland tungmetaller. Analyserna kan göras i hår, blod, urin, spott naglar med mera. Företaget kan skilja på organiskt och oorganiskt kvicksilver, det vill säga om det kommer från amalgam eller fisk. Det kan vara intressant om man misstänker förgiftning så man kan hitta källan.

Det som kan vara knepigt med provtagning är att det är mycket individuellt hur man hanterar gifter i kroppen och hur mycket man tål  utan att bli sjuk. Det handlar mycket om hur kroppens avgiftning fungerar.

Den kan vara nedsatt på grund av ärftliga orsaker, man har helt enkelt fel på de gener som ska producera viktiga enzymer nödvändiga för att föra ut gifterna. Det kan också handla om näringsbrister eller att gifterna blockerar vissa biokemiska steg.

Personer med autism har ofta nedsatt avgiftning och utsöndrar därför inte gifter som kvicksilver utan lagrar det i olika organ. Provtagning visar då väldigt låga halter kvicksilver eller andra metaller. Genom att frigöra giftenra med kelerande medel kan man se att dessa personer får hög utsöndring av t ex metaller i urinen.

Var också medveten om att kvicksilver i blodprover och urin främst visar vad som frigörs till kroppen just nu. Man ser alltså inte det som lagrats i kroppen. Däremot kan man säga att har man höga halter kvicksilver i blodet så har man en kontinuerlig källa som frigör kvicksilver (sannolikt amalgam).

Olika gifter ansamlas i vissa organ. Tyvärr kan man inte mäta halterna i alla organ. När det gäller titan så transporteras de till naglarna och därför kan man mäta halten i klipp från tånaglarna. Metaller kan också mätas i hår, eftersom man avgiftar kroppen via håret. 

Ring till laboratoriet för att diskutera vilken sorts provtagning som är intressant. Funktionsmedicinska läkare och terapeuter liksom näringsterapeuter har också provtagningsmöjlighet och kan ofta skicka prover till välkända laboratorier i hela världen. Ofta behöver man hjälp att tyda resultaten.

Frekvensmedicinska apparater kan skanna av kroppen och ger en uppskattning av vilka organ som är förgiftade. En del näringsterapeuter har sådan apparatur.

Man kan också vara allergisk mot metaller och andra gifter. Det gör att man är mer känslig än om det bara handlar om förgiftning. En allergiker kan reagera på ytterst små mängder. I Sverige används hudtester som är väldigt osäkra och inte alls visar reaktioner för titanallergi.

Man kan också mäta immunoglobuliiner som är relativt säkra jämfört med hudtester. Bäst  är dock att mäta minnesceller och för metaller finns Melisa-testet som är mycket känsligt och fungerar bra. Eftersom svensk sjukvård inte mäter förgiftning och inte alltid heller allergier så får man betala provtagningen själv. 

Till laboratoriet ALS Scandinavia
Melisa.org

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)