Nyheter
Diabetes ökar risken för karies
- Forskning
- Hälsa
Att risken för karies ökar hos personer med diabetes är känt. Det beror bland annat på minskat salivflöde, svårigheter att hålla blodsockret på konstant nivå och att glukoshalten är hög i saliven. Parodontit är också vanligare hos personer med diabetes och de har kortare livslängd och avlider oftare i sviterna av hjärtkärlproblem. Bättre tandhälsa kan hjälpa.
Läkare upprörda över vården
- Hälsa
- Politik

Alltfler läkare protesterar mot vårdens organisation och oförmåga att hjälpa sjuka människor. Nu finns en debattartikel i Svenska Dagbladet som tycker att någon måste ställas till svars för alla lagbrott som fortgår inom svensk sjukvård. Artikeln har undertecknats av 126 läkare, som nu tycker det får vara nog.
Tänder, hälsa och tandvård

SVT i Norrbotten har haft en serie program som handlar om tändernas betydelse för hälsan plus den stora tandläkarbristen i norra delen av landet. När folk inte får möjlighet att komma annat än akut till tandläkaren uppstår förr eller senare stora tandvårdsproblem som innebär påverkan även på andra delar av kroppen.
För lite tid för ett bra jobb?
- Hälsa

Tidskriften Dental Tribune har nu publicerat ytterligare artikel om Slow Dentistry, som är ett nytt sätt att certifiera tandläkare som har tid att informera patienten, göra ett bra jobb och har tid med god hygienisk standard. I artikeln intervjuas den ungerska tandläkaren Katalin Nagi bland annat om vikten av kommunikation med patienten innan behandlingen startar och att tandläkaren måste ha tid att göra ett bra jobb.
Havandeskapsförgiftning av luftföroreningar
- Forskning
- Hälsa

Ny forskning visar att luftföroreningar kan orsaka havandeskapsförgiftning och låg födelsevikt. Man kan tänka sig att även tandsköterskor skulle kunna ha ökad risk då åtminstone de tidigare utsattes för hög halt av kvicksilver från amalgam liksom från andra kemikalier i arbetsmiljön. Och hur är det för gravida med många amalgamfyllningar?
Implantat av metaller riskabla
- Dentala material
- Forskning
- Hälsa

Titan och andra metallegeringar har använts som implantat under flera decennier och i vården uppfattar man att de fungerar bra. Det finns ändå en del orosmoment och bland annat gäller det att joner från metallerna frigörs, att en del blir allergiska mot materialen, att biofilm bildas på implantaten och att galvaniska strömmar kan uppstå om även andra metaller finns.