- Forskning
- Hälsa

En intressant artikel i danska tandläkartidningen berättar om orsaken till karies och hur kariesfrekevensen kan ändras om man har diabetes. Anledningen är att kariesfrekvensen delvis hänger samman med blodsockret då högt blodsocker ökar risken för karies. Insulinproduktionen påverkar också saliven och personer med diabetes får ofta försämrad produktion av saliv, vilket beror på sämre funktion i spottkörtlarna.
Saliven och dess sammansättning är viktigt i försvaret i munhålan liksom för tuggning och tal. Saliven skyddar munslemhinnan och förbättrar smakupplevelserna. Tyvärr kan diabetes påverka saliven negativt och försämra spottkörtlarnas aktivitet. Orsaken till att spottkörtlarnas funktion försämras beror bland annat på att de skadas av för högt blodsocker.
Parodontit (inflammation och tandfickor) skapar inflammationer och det i sin tur påverkar kontrollen av blodsocker, som leder till att blodets sockervärde ökar. Höjt blodsocker påverkar risken för karies. Diabetes i sin tur påverkar risken för karies genom ojämnt och periodvis förhöjt blodsocker.
Muntorrhet på grund av diabetes är negativt och ökar risken för karies. När spottkörtalarnas funktion försämras blir det obalanser i munnens bakterieflora och i bildningen av biofilm. Det finns alltså ett samband mellan diabetes och karies. Viktigast är att försöka minska blodsockret och då handlar det mycket om kosten.