Tre kvinnor i Indien har fått enormt höga kvicksilverhalter då de använt blekande hudsalvor bara under några månader. Även i Sverige har det sålts både tvål och krämer med kvicksilver just för att bleka huden hos kvinnor med mörk hud. Det är illegalt att sälja salvor med kvicksilver, men ändå finns folk som gör det. 

Artikeln i Times of India handlar om en indisk 20-åring som började använda en salva som blekte huden. Hennes kompisar tyckte det blev snyggt och därför började också hennes mamma och syster använda samma salva. 

Det dröjde fyra månader innan kvinnorna i familjen insjuknade med allvarliga njurproblem. Läkarna kunde inte förstå problemet, men till slut började de misstänka gemensam kosmetika och fann stora mängder kvicksilver i salvan. I blodet hos kvinnorna var kvicksilverhalterna höga och 20-åringen hade sju gånger högre halt än vad som är normalt. Mamman och systern har nu tillfrisknat, men 20-årigen har fortsatta problem.

Kvicksilver hämmar melanocyterna, som bildar hudens färgpigment, och har under lång tid använts just för att bleka huden. Kvicksilver förångas från salvan och  särskilt när den smetas på huden och därmed får högre temperatur. En del kvicksilver tränger in via huden, men mycket frigörs till luften som man andas in. Men även omgivningen påverkas, t.ex. barn i familjen kan förgiftas av kvicksilver. 

Även amalgam frigör kvicksilverånga, men eftersom det är bundet till andra metaller så frigörs det något långsammare. Alla som har amalgamfyllningar har förhöjda kvicksilverhalter i blodet. 

Tandsköterskor knådade tidigare amalgam i händerna. Mycket förångades och andades in medan en del trängde in genom huden i handflatan. Många äldre tandsköterskor är skadade av amalgam. En del fick enormt höga kvicksilverhalter uppmätta i blodet, medan andra har haft något lägre halter och då har sannolikt kvicksilver lagrats i organen. 

Kvicksilver får inte användas i de höga koncentrationer som gjordes i Indien, men folk förstår inte alltid farorna eller kanske chansar för att bli vackrare. Kommersiella aktörer tillverkar och säljer salvorna för att tjäna pengar. Tf har protesterat mot kvicksilver i kosmetika vid flera olika tillfällen. 

Till artikel i Times of India
Mer om Tf:s engagemang i denna fråga

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn . Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obunden. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obunden och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Vardagar kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)