Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.

Räcker inte med tandborstning och tandtråd

Många har infektioner i tandköttet eller djupa tandköttsfickor och för dem är det särskilt viktigt att fundera över vad man kan göra åt detta. Forskningen är inte så omfattande, men nu kan vi presentera en undersökning som visar att tandborstning och mellanrumstandborste är bättre än enbart tandborstning och också bättre än tandborstning och tandtråd.

Läs mer »

Spottkörtlar, diabetes och karies

En intressant artikel i danska tandläkartidningen berättar om orsaken till karies och hur kariesfrekevensen kan ändras om man har diabetes. Anledningen är att kariesfrekvensen delvis hänger samman med blodsockret då högt blodsocker ökar risken för karies. Insulinproduktionen påverkar också saliven och personer med diabetes får ofta försämrad produktion av saliv, vilket beror på sämre funktion i spottkörtlarna.

Läs mer »

Allergier mot PEG i tandvården

Den danska tandläkartidningen varnar för risker med PEG (polyetylenglykol) eller Macrogol. Ämnet finns i tandvårdsprodukter och kan orsaka allvarlig allergi. Dock är allergier relativt sällsynta.

Läs mer »

Andas med näsan för bättre hälsa

Varje dygn andas du 25 000 andetag, skriver James Nestor i sin bok "Det perfekta andetaget". Han var själv utbränd och började fundera på andningen, men fann att det fanns väldigt lite forskning som visade andningens betydelse för hälsan. I hans bok får man följa en del av världens forskning inom området.

Läs mer »

Muntorrhet ökar när man blir äldre

En ny studie visar att ungefär var fjärde person upplever muntorrhet och särskilt på nätterna. Med stigande ålder ökar andelen som är muntorra och vid 75 års ålder var 61 procent av kvinnorna muntorra. Många riskfaktorer finns, bland annat dålig hälsa, svårighet att gapa och mediciner. Laser kan stimulera spottkörtlarna att producera mer saliv och även frekvent tuggning kan öka salivproduktionen. 

Läs mer »

Tandhälsan kopplad till utveckling av kroppsliga sjukdomar

Tandhälsan har stor betydelse även för uppkomst av övriga kroppsliga sjukdomar. Kopplingar finns mellan bakterier i munhålan eller i käkbenet till lunginflammation, hjärtkärlsjukdomar, cancer och flera kroniska inflammatoriska sjukdomar. En bra tandhälsa handlar om mat- och livsstilsvanor, men påverkas också av arvet och näringsbrister av olika slag. Precis som för andra sjukdomar har en del sämre förutsättningar än andra.

Läs mer »

Sida 8 av 677 sidor < Första  < 6 7 8 9 10 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera.

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Under sommaren: vardagar kl 10-12. Fr o m den 15/8: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)