Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.

Swedental 2024 i Göteborg

Swedental och Odontologisk Riksstämma är Nordens största mötesplats för hela tandvården. Arrangemanget äger rum 13-15 november 2024 på Svenska Mässan i Göteborg.

Läs mer »

Omsorg och trygghet är viktigt för äldre i särskilt boende

Många äldre har svårt att klara av sina dagliga aktiviteter i hemmet och vill därför flytta till ett särskilt äldreboende där de kan få vård 24 timmar om dygnet. Beslutet grundar sig på känslor av ensamhet och otrygghet, men också en känsla av att vara i beroendeställning. Detta enligt en avhandling vid Örebro universitet.

Läs mer »

Tandborsten kan vimla av virus

Genom att analysera vanliga personers tandborstar och duschmunstycken har forskare upptäckt över 600 virus. Trots att det låter äckligt, kan detta faktiskt vara nyckeln till att bekämpa ett allvarligt hälsoproblem.

Läs mer »

Ärftlig risk för karies

Samhället har en tendens att skylla på individen när det gäller dålig tandhälsa. Men nu har forskare hittat gener som kodar för hur lätt man har att få kariessjukdom. Har man dåliga gener är det förstås extra viktigt med tandborstning med mera. Den som har de bra generna får nästan aldrig hål i tänderna även om de missköter tandhygienen, enligt forskning vid Umeå universitet.

Läs mer »

Sjuk av försurad kropp?

Risken för många sjukdomar ökar om kroppen är försurad liksom risken för karies. Tandläkare Sune Vikner lät sina patienter kolla salivens surhet med pH-papper. Sur saliv skapade hål i tänderna, enligt hans erfarenhet och forskning. Ingegerd Rosborg får själv problem i kroppen om hon dricker vatten som orsakar att kroppen surnar och hennes forskning visar tydligt att surt dricksvatten orsakar fler sjukdomar än om man har mer basiskt vatten. Om detta skriver hon i nya numret av Tf-bladet.

Läs mer »

C-vitamin, zink och förkylning

Kan vitamin B6, B12, C, D eller mineralerna zink, magnesium eller selen hindra eller förkorta tiden för förkylning? SBU fick i uppdrag att utreda om det finns vetenskapliga belägg för detta. Undersökningen visade att C-vitamin kanske kan hindra förkylning och att zink och C-vitamin möjligen kan förkorta dess förlopp. Dock är undersökningen gjord med hjälp av metastudier och osäkerheten är stor. Intressant i alla fall att myndigheten tar upp dessa frågor. 

Läs mer »

Sida 8 av 812 sidor < Första  < 6 7 8 9 10 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där).
Medlemsavgiftsavier för 2025 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Använd gärna QR-koden nedan. Man kan också ge bort ett medlemskap.

Man är även välkommen att donera till forskningsstiftelsen.
Forskningsstiftelsens bankgiro: 170-0285

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel: 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)