Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.

Näringsobalanser orsak till sjukdom?

Näringsbehovet är mycket individuellt och varierar beroende på biokemi och genetisk konstitution. Näringsupptaget påverkas också av kost, fysisk aktivitet, stress, gifter, mediciner och mycket annat. En särskild medicinsk vetenskap har utvecklats som undersöker  möjligheten att korrigera näringsobalanser med kroppsegna ämnen som vitaminer och mineraler. Det handlar om den ortomolekylära medicinen vars grundare var den dubbla nobelpristagaren Linus Pauling. 

Läs mer »

Berlindeklarationen åter i media

Tandvårdsskadeförbundet, The  World Alliance for Mercury-Free Dentistry med systerorganisationer inklusive EEB (European Environmental Bureau) träffades i Berlin i november för att lägga upp strategier för fortsatt amalgamavveckling i Europa. Detta har det tidigare rapporterats om. Nu har tidskriften Dentistry Today uppmärksammat deklarationen. 

Läs mer »

Ät dig kariesfri

Nu kommer det fler och fler böcker som tar upp tidigare tandläkares och forskares iaktagelser om hur födan påverkar tänderna och käkarna. Till stor del handlar det om näringsbrister till följd av en näringsfattig västerländsk diet. K- vitamin lyfts fram som västentlig liksom kalcium, fosfater, magnesium och andra mineraler och vitaminer. Den färskaste boken heter The Dental Diet av tandläkare Steven Lin. 

Läs mer »

Regler om sjukskrivning ses över

Det är svårt att få sjukpenning i dag även om man är ordentligt sjuk och arbetsoförmögen. Detta har regeringen uppmärksammat och ger nu försäkringskassan i uppdrag att se över sjukskrivningsreglerna. Viktigt är att sjukintygen tydligt visar att patienten har nedsatt arbetsförmåga till minst en fjärdedel och att läkaren i intyget förklarar varför patienten inte kan arbeta.

Läs mer »

Nya regler för statligt tandvårdsstöd

Några smärre förändringar i det statliga tandvårdsstödet träder i kraft den 15 januari 2018. Det är TLV (Tandvårds- och läkemedelsverket) som beslutar om ändringar. Möjlighet att få bidrag för viss borttagning av tandsten har införts liksom akut rotbehandling hos ny behandlare. Även vissa ändringar gällande tandreglering har införts. Kvar är att man måste betala 3000 kr innan något statligt stöd ges. Därefter betalar man själv 50 % upp till 15 000 kr då staten går in med 85 % av kostnaden. 

Läs mer »

Tandställning på vart fjärde barn

Det verkar bli allt vanligare med tandställningar. Var fjärde barn anses vara i behov av tandställningar. Fungerande tänder dras ut, minst fyra stycken och man sätter vanligen metalltrådar runt tänderna för att dra dem på plats så att tandraderna blir jämna och fina. En del måste ha tandställning resten av livet för att tänderna annars smiter tillbaka. Individer som är känsliga för metaller kan få allvarliga besvär. Dessutom kan fläckar på tänderna uppstå där tandställningen suttit. Alternativen var finns de och är tandställningar viktiga?

Läs mer »

Sida 313 av 777 sidor < Första  < 311 312 313 314 315 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)