Tandvårdsskadeförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.

Titandioxid förbjuds i Frankrike

Titandioxid (E171) är ett vitt färgämne som är vanligt i många vita produkter som läkemedel, tuggummi, tandkräm, godis med mera. Hittills har man trott att titandioxid kunnat användas utan problem, men nu har Frankrike förbjudit detta ämne som tillsats i livsmedel. Anledningen är risk för cancer orsakad av denna lilla nanopartikel. Men även tarmfloran kan påverkas negativt och sannolikt finns även andra negativa effekter. 

Läs mer »

Ilningar i tänderna

Ilningar i tänderna är vanligt, enligt en artikel publicerad av Internetodontologi. Av den framgår att ilningar ofta uppstår då tänderna utsätts för värme, kyla samt söta eller sura livsmedel. Ofta uppträder en kraftig smärta och ibland molande värk en tid efteråt. Ilningar beror ofta på att tandemaljen inte remineraliseras ordentligt. Tandvården har flera olika förslag till åtgärder.

Läs mer »

Ersättning till tandläkare utan legitimation

Det verkar som om tandvården är rena vilda västern. Det saknas ordning och reda och patienter kommer i kläm både ekonomiskt och fysiskt. Nu har lokalradion i Jönköping avslöjat felaktig vård vid en tandläkarmottagning i Sävsjö. Inte nog med det: Försäkringskassan har betalat ut ersättning till tandläkare på just denna klinik, trots att de inte har tandläkarlegitimation. Hur kan det gå till så här i Sverige? Är kommunikationen mellan myndigheterna alltför dålig?

Läs mer »

Svamp i tänderna

Forskare har nu kunnat identifiera flera Candida-arter i bakteriefilm på tänderna och i rotkanaler. Svamparter som kan ställa till problem för många bland annat i form av överväxt i tarmen och som är oerhört svåra att bli av med. Finns de i biofilm i tänderna eller i infekterade och/eller rotfyllda tänder så kan de orsaka hälsobesvär. 

Läs mer »

Amalgam bidrar till spridning av kvicksilver

En sammanfattande artikel om hur dentalt amalgam bidrar till spridning av kvicksilver runt hela jordklotet har presenterats i Journal of Health & Pollution. Författarna konstaterar att även efter det att amalgam satts in i tänderna på folk fortsätter det att sprida kvicksilver runt hela jorden. Främsta bidragen är via amalgambärares utandningsluft, deras avföring som förgiftar reningsverksslammet, utsläpp vid kremering och jordbegravningar samt vid småskalig guldutvinning. 

Läs mer »

Avföringskapslar som bot mot diarré

Nu har avföringskapslar testats som bot mot svårbehandlad diarré. Många tandvårdsskadade har problem med magen och de viktiga tarmbakterierna. Tidigar har vi skrivit om Karolinska institutet som tagit fram kapslar med avföring och nu har även Linköpings universitet testat detta koncept. Fortsatt är det svårt för många att förvärva dessa bakteriestinna kapslar, men nu finns de på ytterligare ett ställe i Sverige. 

Läs mer »

Sida 4 av 541 sidor < Första  < 2 3 4 5 6 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf.
Anmäl dig online
 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för bra och giftfri tandvård. Du har alltid nytta av Tf och behövs som medlem.


Förutom hemsidan se här:
- Om amalgamsanering 
(hemsida)
- Sjuk av tänderna (Youtubefilm)
Sjuk av titan, (Youtubefilm) 
- Vetenskaplig avgiftningskonferens i Berlin (egen hemsida)

Pressmeddelanden

Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida. Avi om årets medlemsavgift har kommit via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport som sköter medlemsregistret. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf informerar om biverkningar av tandvårds-material, risker med rotfyllningar och kopplingar till kroniska sjukdomar. Tf ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt. Den största framgången är förbudet mot amalgam som trädde i kraft 2009. Tf fortsätter att ge objektiv information i olika tandvårdsfrågor. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för:

  • Att sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Korrekt information om risker för biverkningar av material inom tandvården.
  • Mindre riskfyllda tandvårdsmaterial och tekniker.
  • Helt metallfria tandvårdsmaterial.
  • Att alla tandvårdsskadade ska ha rätt till samma vård som gäller för andra sjukdomar.
  • Att alla ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Att byte av alla dentala material inklusive proteser och implantat sker utan kostnad vid misstanke om biverkningar.
  • Att ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885. 

Kondoleanser kontakta Tf via mail eller telefon för uppgifter om den avlidna inklusive adress. Skickas senast dagen efter beställning. 

Kontakta oss
Tandvårdsskadeförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndag kl 16-18 och onsdag kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)

Råd och stöd  
Råd och stöd kan ges via telefon 08-428 92 42 kl 10-13 alla vardagar samt måndag kl 16-18 och onsdag kl 19-20. 

Mailfrågor
Frågor besvaras även via mail: fragor@tf.nu