Tandvårdsskadeförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.

Zirkonia är ett bra dentalt material

En del tandläkare har fått för sig att zirkonia inte är tillräckligt hållfast och särskilt gäller det implantat. Nu har en undersökning gjorts som visar att zirkonia är mer hållbart än glaskeramer och att hållbarheten på en sju till tioårsperiod är mycket bra även för implantat. Nya material för kronor och broar utan påbränt porslin tillverkas nu och då minskar risken att ytskiktet ska krakelera. 

Läs mer »

Kan munbakterier orsaka Alzheimers?

Olika sorts munbakerier finns och flera av dem är patogena och ger upphov till sjukdom. Därför är det extra viktigt att ha bra bakterier i munhålan. Forskare har nyligen funnita att bakterier från munhålan kan tränga in i hjärnan och orsaka bland annat Alzheimers sjukdom. En av dessa är Porphyromonas gingivalis som orsakar inflammationer i tandköttet och i värsta fall tandlossning. Den bör alla försöka ha koll på.

Läs mer »

Kränkningar i vården

Tandvårdsskadade utsätts ofta för kränkningar i vården och därför ger Tandvårdsskadeförbundet sina medlemmar rådet att inte berätta om sina misstankar att kvicksilver eller oral galvanism mellan olika metaller i munhålan är orsak till sjukdomssymtomen. En vetenskaplig undersökning, gjord av en läkare och professor vid Linköpings universitet, har nu visat att patienter ofta känner sig kränkta i vården. 

Läs mer »

Startsignalen har gått för tandvård utan kvicksilver

Nu har startskottet definitivt gått för utfasning av amalgam ur tandvården. Sedan den 1 juli 2018 får tandläkare i EU inte sätta in amalgam på gravida eller ammande kvinnor och inte heller på barn. Minamataavtalet (kvicksilverkonventionen) innebär också att alla världens länder ska upprätta en aktionsplan för hur kvicksilver i tandvården ska fasas ut. Sverige har redan förbjudit kvicksilver i i folks tänder varför vi inte är med i detta race. 

Läs mer »

Självläkning stimuleras

Svårt att hitta rätt i djungeln av terapier? Utbildade quinopraktiker behärskar flera olika tekniker och terapier för kropp och själ. Kanske räcker det då att gå till en terapeut. Läs mer i artikeln i Tf-bladet nr 4 2018.

Läs mer »

Tranbär minskar bakteriefilm på tänderna

Tranbärsextrakt minskar skadlig biofilm på tänderna. Forskarna anser att det är fenolerna i tranbären som påverkar Streptococcus mutans, det vill säga en bakterie som ger upphov till karies. Tranbär minskar bakteriens metabolism och därmed blir den mindre livskraftig och minskar också syraproduktionen. Bakterien blir helt enkelt mindre skadlig, men dör inte av tranbären. 

Läs mer »

Sida 4 av 520 sidor < Första  < 2 3 4 5 6 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf.
Anmäl dig online
 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för bra och giftfri tandvård. Du har alltid nytta av Tf och behövs som medlem.

Förutom hemsidan se här:
- Om amalgamsanering 
(hemsida)
- Sjuk av tänderna (Youtubefilm)
Sjuk av titan, (Youtubefilm) 
- Vetenskaplig avgiftningskonferens i Berlin 

Pressmeddelanden

Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida. Avi om årets medlemsavgift har kommit via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport som sköter medlemsregistret. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf informerar om biverkningar av tandvårds-material, risker med rotfyllningar och kopplingar till kroniska sjukdomar. Tf ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt. Den största framgången är förbudet mot amalgam som trädde i kraft 2009. Tf fortsätter att ge objektiv information i olika tandvårdsfrågor. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för:

  • Att sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Korrekt information om risker för biverkningar av material inom tandvården.
  • Mindre riskfyllda tandvårdsmaterial och tekniker.
  • Helt metallfria tandvårdsmaterial.
  • Att alla tandvårdsskadade ska ha rätt till samma vård som gäller för andra sjukdomar.
  • Att alla ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Att byte av alla dentala material inklusive proteser och implantat sker utan kostnad vid misstanke om biverkningar.
  • Att ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885. 

Kondoleanser kontakta Tf via mail eller telefon för uppgifter om den avlidna inklusive adress. Skickas senast dagen efter beställning. 

Kontakta oss
Tandvårdsskadeförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndag kl 16-18 och onsdag kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)

Råd och stöd  
Råd och stöd kan ges via telefon 08-428 92 42 kl 10-13 alla vardagar samt måndag kl 16-18 och onsdag kl 19-20. 

Mailfrågor
Frågor besvaras även via mail: fragor@tf.nu