- Forskning
- Hälsa
Forskning visar att det inte bara är socker som påverkar risken för typ 2-diabetes – även vanliga tillsatser i processad mat kan spela en stor roll. När flera tillsatser kombineras i en och samma produkt kan de ha skadliga effekter på både tarmhälsa, ämnesomsättning och cellfunktion.
En omfattande observationsstudie som publicerats i PLOS Medicine undersökte om vanliga kombinationer av livsmedelstillsatser i ultraprocessade produkter ökar risken för typ 2-diabetes i befolkningen.
Studien leddes av forskare i Frankrike och omfattade data från 108 643 vuxna, som följdes i genomsnitt under nästan åtta år. Det unika med denna studie var att man inte fokuserade på enskilda tillsatser, utan på blandningar – för att efterlikna hur människor faktiskt konsumerar mat i vardagen.
Baserat på insamlade data identifierades följande vanliga tillsatskombinationer:
- Blandning 1: Natriumkarbonater, difosfater, glycerol, ammoniumkarbonater, kaliumkarbonater, sorbitol
- Blandning 2: Modifierad stärkelse, pektiner, guarkärnmjöl, karragenan, polyfosfater, kaliumsorbat, kurkumin, xantangummi
- Blandning 3: Magnesiumkarbonater, riboflavin (vitamin B2), alfa-tokoferol (vitamin E), ammoniumkarbonater
- Blandning 4: Ammoniumkarbonater, natriumkarbonater, difosfater, alfa-tokoferol, DATEM, magnesiumkarbonater, lecitin
- Blandning 5: Citronsyra, natriumcitrat, fosforsyra, ammoniumsulfat-karamellfärg, acesulfam-K, aspartam, sukralos, arabiskt gummi, äppelsyra, karnaubavax, paprikakoncentrat (kapsantin och kapsorubin), antocyaniner, guarkärnmjöl, pektiner
Forskarna noterade särskilt att två av dessa blandningar stod för de största ökningarna av diabetesrisker:
Sötade drycker ökar risken – Blandning 5 innehåller främst kemikalier som finns i läsk och andra drycker med konstgjorda sötningsmedel.
Processad mat är också en riskfaktor – Blandning 2 återfinns i exempelvis färdiga mejeridesserter, såser och konserverade buljonger.
Studien visade dessutom att även personer med i övrigt hälsosamma kostvanor löpte ökad risk för diabetes. Forskarna gjorde särskilda analyser där de justerade för den allmänna kostkvaliteten – men risken kvarstod för dem som konsumerade livsmedel med dessa tillsatsblandningar.
Hur påverkar tillsatser kroppen? Jo, tarmfloran skadas – vissa tillsatser påverkar balansen i tarmarna och kan göra att blodsockret stiger snabbare. Celler tar också skada – laboratorietester har visat att kombinationer av tillsatser kan skada DNA, minska cellers livskraft och påverka celldelning.
Farorna och de skadliga effekterna uppstår inte bara vid stora mängder, utan även vid nivåer som motsvarar ett normalt intag.
Att minska sockerintaget är viktigt – men det räcker inte. Här är några råd för att minska riskerna:
- Undvik ultraprocessad mat – välj livsmedel med korta och tydliga ingredienslistor.
- Satsa på riktig mat – välj färska råvaror, helst ekologiskt och gärna från lokala producenter.
- Läs innehållsförteckningar – undvik produkter med ämnen som karragenan, aspartam, sukralos och andra kemiska tillsatser.
- Informera och inspirera – prata med familj och vänner om skillnaden mellan naturlig och processad mat.
Att vara medveten om vad man äter gör skillnad. Små steg mot renare matvanor kan ge stora hälsofördelar – inte minst för blodsockret och för tandhälsan.
Food Additive Combinations Raise Your Risk for Type 2 Diabetes (Dr. Joseph Mercola)
Ultraprocessad mat – risk för tandhälsan? (tf.nu)
Konstgjorda sötningsmedel kan ge allvarliga biverkningar (tf.nu)