I Sverige och Storbritannien konsumerar man mest ultraprocessad mat. Detta framgår av en studie som genomförts av belgiska forskare. I denna har man undersökt konsumtionen av ultraprocessad mat i 21 EU-länder plus Storbritannien. Kosten påverkar både vår tandhälsa och kroppen i övrigt, i allra högsta grad.

Till ultraprocessad mat räknar man livsmedel i vilka man har tillsatt minst fem andra ingredienser. Det kan röra sig om olika slags sötningsmedel, färgämnen och konserveringsmedel. Dessa livsmedel är ofta mycket bearbetade inom livsmedelsindustrin. Några exempel på ultraprocessade produkter är färdigrätter, chicken nuggets, korv, hamburgare, läskedrycker, massprocerat bröd, viktminskningsprodukter och drycker som fungerar som måltidsersättning med mera.

Samband finns mellan ultraprocessad mat och problem med hjärtat och förtida död. Det är vanligt att man äter för mycket när det gäller denna sorts mat. Studier visar att vi får i oss ungefär 500 kalorier extra per dag då vi äter denna typ av mat. Viktökning blir då resultatet och då riskerar man att drabbas av så kallade vällevnadssjukdomar, såsom diabetes typ 2, hjärtkärlsjukdom samt fetma. Den ultraprocessade maten brukar inte innehålla särskilt mycket vitaminer eller fibrer, men är däremot mer rik på salt, fett och tillsatser.

Ju mer en råvara bearbetas desto längre bort från ursprungsprodukten kommer den och desto mindre näring finns det i livsmedlet. Bland annat går viktiga fibrer förlorade. Här anser forskarna att det finns en tydlig koppling till överkonsumtion av ultraprocessad mat. Vi behöver helt enkelt äta mer för att bli mätta.

Forskare, i en svensk studie, upptäckte även att kroppen behöver mindre energi för att smälta ultraprocessad mat i jämförelse med ren råvara. Detta förklaras med att processad mat saknar de beståndsdelar som aktiverar matsmältningen fullt ut. Detta resulterar i en mindre aktiv mage respektive tarm och i ett försämrat upptag av näringsämnen.

Svenska kvinnor får 43,8 procent av all sin energi från ultraprocessad mat, medan andelen hos svenska män uppgår till 40,6 procent. Typerna av ultraprocessad mat varierar mellan länderna. Minst ultraprocessad mat äts i Italien. Där får 13 procent av männen och 13,8 procent av kvinnorna sin energi från ultraprocessad mat och dryck. Sverige utgör det enda land där kategorin färdigmat är den mest konsumerade ultraprocessade produkten. I de andra länderna tillhör konditorivaror, margariner samt korvar de vanligaste.

I länder som USA, Kanada och Storbritannien tenderar konsumtionen av ultraprocessad mat att öka. Man ser uppåtgående trender även i många andra låg- och medelinkomstländer, men den belgiska studien visar dock att konsumtionen i Sverige faktiskt minskar något.

Till studien (European Journal of Nutrition (2022) 61:1521–1539)

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn . Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obunden. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obunden och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Vardagar kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)