- Forskning
- Hälsa

I Sverige och Storbritannien konsumerar man mest ultraprocessad mat. Detta framgår av en studie som genomförts av belgiska forskare. I denna har man undersökt konsumtionen av ultraprocessad mat i 21 EU-länder plus Storbritannien. Kosten påverkar både vår tandhälsa och kroppen i övrigt, i allra högsta grad.
Till ultraprocessad mat räknar man livsmedel i vilka man har tillsatt minst fem andra ingredienser. Det kan röra sig om olika slags sötningsmedel, färgämnen och konserveringsmedel. Dessa livsmedel är ofta mycket bearbetade inom livsmedelsindustrin. Några exempel på ultraprocessade produkter är färdigrätter, chicken nuggets, korv, hamburgare, läskedrycker, massprocerat bröd, viktminskningsprodukter och drycker som fungerar som måltidsersättning med mera.
Samband finns mellan ultraprocessad mat och problem med hjärtat och förtida död. Det är vanligt att man äter för mycket när det gäller denna sorts mat. Studier visar att vi får i oss ungefär 500 kalorier extra per dag då vi äter denna typ av mat. Viktökning blir då resultatet och då riskerar man att drabbas av så kallade vällevnadssjukdomar, såsom diabetes typ 2, hjärtkärlsjukdom samt fetma. Den ultraprocessade maten brukar inte innehålla särskilt mycket vitaminer eller fibrer, men är däremot mer rik på salt, fett och tillsatser.
Ju mer en råvara bearbetas desto längre bort från ursprungsprodukten kommer den och desto mindre näring finns det i livsmedlet. Bland annat går viktiga fibrer förlorade. Här anser forskarna att det finns en tydlig koppling till överkonsumtion av ultraprocessad mat. Vi behöver helt enkelt äta mer för att bli mätta.
Forskare, i en svensk studie, upptäckte även att kroppen behöver mindre energi för att smälta ultraprocessad mat i jämförelse med ren råvara. Detta förklaras med att processad mat saknar de beståndsdelar som aktiverar matsmältningen fullt ut. Detta resulterar i en mindre aktiv mage respektive tarm och i ett försämrat upptag av näringsämnen.
Svenska kvinnor får 43,8 procent av all sin energi från ultraprocessad mat, medan andelen hos svenska män uppgår till 40,6 procent. Typerna av ultraprocessad mat varierar mellan länderna. Minst ultraprocessad mat äts i Italien. Där får 13 procent av männen och 13,8 procent av kvinnorna sin energi från ultraprocessad mat och dryck. Sverige utgör det enda land där kategorin färdigmat är den mest konsumerade ultraprocessade produkten. I de andra länderna tillhör konditorivaror, margariner samt korvar de vanligaste.
I länder som USA, Kanada och Storbritannien tenderar konsumtionen av ultraprocessad mat att öka. Man ser uppåtgående trender även i många andra låg- och medelinkomstländer, men den belgiska studien visar dock att konsumtionen i Sverige faktiskt minskar något.
Till studien (European Journal of Nutrition (2022) 61:1521–1539)