Risken för allvarliga sjukdomar ökar då man konsumerar produkter som innehåller vissa konstgjorda sötningsmedel. Dessa kan störa blodsockret och bakteriefloran i kroppen, enligt ny forskning.

Den vetenskapliga tidskriften Cell har publicerat en studie som visar att olika sötningsmedel faktiskt kan ge biverkningar och till och med öka risken för diabetes samt andra sjukdomar.

Eran Elinav är immunolog och mikrobiomforskare vid Weizmann Institute of Science och German National Cancer Center (DKFZ). År 2014 upptäckte han och hans medarbetare att konstgjorda sötningsmedel påverkar mikroorganismerna som lever i tarmarna hos möss. Man fann även skadliga förändringar i mössens blodsocker. Därför ville teamet nu undersöka om detsamma även gällde hos människor.

För att analysera denna viktiga fråga, undersökte forskargruppen noggrant över 1 300 individer som strikt undviker konstgjorda sötningsmedel i sina dagliga liv, och identifierade sedan en grupp på 120 individer. Dessa försöksdeltagare delades in i sex grupper: Två kontrollgrupper och fyra grupper, som dagligen fick äta en ytterst liten dos på mindre än 0,25 gram av antingen aspartam, sackarin, stevia eller sukralos.

Studien visade att alla fyra av dessa konstgjorda sötningsmedel skapade betydande förändringar i tarmens mikroorganismer redan efter två veckor och därmed även i de molekyler som tarmbakterierna kan utsöndra i blodet.

Mikroorganismerna i människans tarmar är känsliga för vart och ett av de konstgjorda sötningsmedlen på olika sätt. Det kan ses som en av anledningarna att dessa sötningsmedel fungerar som föda för mikroorganismerna, vilka sedan förökar sig och då skapar obalans.

Forskarna fann också att sukralos och sackarin försämrade kroppens förmåga att omsätta glukos, vilket därmed hade en negativ effekt på deltagarnas blodsocker. En minskad glukostolerans är en faktor som i sig kan öka risken att exempelvis utveckla diabetes eller hjärt- och kärlsjukdomar.

För att fastslå kopplingen mellan förändringarna i tarmen och förändringarna i blodsockret så överförde forskarna mikroskopiska avföringsprover från försöksdeltagarna till möss som hade fötts upp och levt i en steril miljö.

Det framgick att blodsockret hos mössen förändrades på exakt samma sätt som hos de människor som man hade hämtat avföringen från.

Forskarna, som genomfört studien, påtalar att det behövs fler långtidsstudier för att till fullo förstå vilka konsekvenser förändringarna i tarm respektive blodsocker kan ha på vår hälsa.

Till studieledaren Eran Elinavs pressmeddelande

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn . Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obunden. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obunden och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Vardagar kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)