I en artikel i senaste numret av Tf-bladet (nr 3 2021) beskrivs algen Ascophyllum nodosum, som effektivt tar bort plaque på tänderna.  Algen säljs  under varumärket ProDen Plaque off och det finns forskning som visar dess positiva effekter. Algen har inte fått något större genomslag på människor trots forskning från 2010-talet som visar god effekt. Alla som är rädda om tänderna borde ta detta tillskott dagligen. 

Mest populärt är preparatet hos hund och kattägare då det tar bort dålig andedräkt hos husdjuren. Algen säljs också storförpackningar i hästaffärer. Effekten visas i flera forskningsrapporter både på djur och människor. 

Tandläkaren Sune Vikner var den som upptäckte algens positiva effekter på tandköttet och tandhälsan och det tack vare att han nyfiket frågade en av sina patienter vad hon gjorde för att få så fint tandkött. Han lyssnade och började testa algen Ascophyllum nodosum.

Av några av de forskningsrapporter som gjordes i början av 2000 och 2010-talen framgår att algens positiva effekter.

I ett av försöken fick 30 personer två algpiller per dag och en tandläkare mätte hur mycket tandsten de hade vid start och efter två månader på tänderna 26, 31 och 11. Alla utom två fick betydligt mindre tandsten och plaque när det åt algen och dessutom gick det extremt lätt att skrapa bort plaquen. De två som inte fick  någon effekt tog fyra algpiller per dag och då började även deras tandsten att minska. Plaquen i gruppen som helhet minskade med 71-87 procent under försökperioden. 

Därefter gjordes ett  nytt försök med 105 personer som delades in i tre grupper. Den ena gruppen fick låg dos av algen (125 mg/dag) och den andra gruppen fick en dubbelt så hög dos (250 mg/dag). Den tredje gruppen utgjorde kontrollgrupp och fick placebo. I båda alggrupperna minskade plaque och tandsten redan efter åtta veckor när forskarna tittade på tänderna 26, 31 och 11 och effekten var dosberoende. Försökspersonerna fick order om att svälja algen och inte tugga den för att utesluta lokal påverkan i munhålan.

Algen Ascophyllum nodosum är mycket näringrik och innehåller bland annat fenoler, sulfater, D-vitamin, jod och spårämnen som magnesium, mangan, zink och selen liksom enzymer och hormoner. Exakt vad som orsakar minskad tandsten och att plaquen luckras upp så de blir lätta skrapa bort är okänt. Liknande försök har också gjorts på katter och hundar med liknande resultat. 

Algen Ascophyllum nodosum kan man plocka själv på västkusten. Man kan köpa den förpackad i kapslar för humant bruk. Den går också att köpa i lösvikt  i torkad form för hundar och katter och i större förpackningar till hästar. Hästaffärens algpulver är helt klart billigast och är man några stycken att dela på hästtillskottet så är det en bra affär. På förpackningar till husdjur och hästar står att innehållet till 100 procent är algen Ascophyllum nodosum . Vi antar att det är riktigt och att inget otillåtet är inblandat. 

Till den första studien av algen (engelska)
Till den randomiserade studien med tre försöksgrupper (2014) engelska
Se översikt av forskningsartiklar (2014)

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Under sommaren: vardagar kl 10-12. Fr o m den 10/8: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)