- Hälsa
- Politik

Alltfler uppmärksammar att tandhälsan kan påverka risken för sjukdomar. Av en artikel i DN framgår bland annat att risken för hjärtinfarkt är förhöjd hos personer med tandlossningssjukdom och att bakterier i tandkött och tänder också har kopplingar till diabetes, reumatism med mera.
Problem i tänderna och käkarna kan ge symtom i andra delar av kroppen och till och med orsaka kroniska sjukdomar. Sjukvårdens vanliga provtagningar visar dock sällan några avvikelser och därför är det svårt att hitta orsaken om symtomen beror på problem i tandkött, tänder eller käkben.
Att tandhälsan har effekt på övriga kroppen togs upp redan för hundra år sedan av tandläkarna och forskarna Price, Miller och Black. Nu har dessa kunskaper återuppväckts och modern forskning finns som viar att dessa pionjärer hade rätt.
Bland annat upptäckte Price att kaniner som han opererade in rotfyllda tänder på fick de samma sjukdom som den som haft tanden.
En god tandhälsa betalar sig alltså på många sätt. Det är därför märkligt att tandvården särbehandlas och inte ingår i sjukvården.
Till artikeln i DN
Till artikel på Tf:s hemsida om kopplingar till Alzheimers sjukdom och andra kroniska sjukdomar
Konsensus om att bakterier i munhålan ökar risken för hjärtkärlsjukdomar (artikel på Tf:s hemsida)
Till artikel på Tf:s hemsida om rotfyllda tänder och koppling till sjukdom
Till artikel på Tf:s hemsida om läckande tandkött