Det blir allt tydligare att många sjukdomar börjar i munhålan där många elakartade bakterier härjar. Dessa bakterier kan också tränga ner i tarmen och försämra även tarmfloran. Det är svårt att veta vad som är hönan och ägget, men det kan vara så att munnen har större betydelse för hälsan än tarmfloran.

Många amalgamskadade får problem med magen och sannolikt beror det på att kvicksilver sväljs ner och påverkar tarmfloran och ställer till oreda och kaos. Följden kan bli läckande tarm, vilket gör att oönskade ämnen och mikroorganismer tränger in i blodet.

Har man infektioner i tandköttet kan det orsaka att bakterier eller dess gifter tränger igenom den tunna slemhinnan och går direkt ut i blodet. Rotfyllda tänder är alltid infekterade och när man tuggar så trycks bakterier och bakteriegifter ut i blodbanorna. Kanske har man en fistel som gör att infektionen tömmer sig i munhålan.

Dels tränger en del mikroorganismer och gifter in i blodet via tandköttets, kindens eller tungans slemhinna och dels försvinner en del ner i magen och tarmarna. Tidigare trodde man att flertalet mikroroganismer förstördes i den sura magsäcken. Men nu har forskning visat att bakterier med mera kan passera magsäcken och även tunntarmen för att gå ut med avföringen. På sin väg kan de ställa till trassel. 

Vad kan man då göra? Att försöka utrota bakterierna med klorhexidin och andra gifter är inte en bra metod eftersom man då också dödar de bra bakterierna som man behöver för att bekämpa de som är sjukdomsframkallande. Man behöver helt enkelt förbättra munbiomet. 

Tandborsning två gånger per dag är viktigt liksom att ta bort matrester som fastnar mellan tänderna eller under broar. Då tar man bort bakteriefilm som sätter fast sig på tänderna. Man kan också behöva tillföra bra bakterier. 

Det är svårt att komma åt i tandköttsfickor och andra skrymslen i tänder och på tungan. Vissa knep finns för att försämra möjligheterna för bakterier att fästa på tanden. Tandkräm med hydroxiapatit är ett sätt och att ta kosttillskott av algen Ascophyllum nodusum har till effekt att bakterierna får svårare att fästa på tanden. Tänk också på att tandborsten behöver bytas ofta då den snabbt blir bakteriebemängd.

Problem man i dag kopplar till munhygien och infektioner i tandköttet är bland annat hjärt- och kärlproblem, diabetes, glömska, smärta och svullnad i leder, matsmältningsproblem med mera. 

Till översiktsartikeln "Does disease start in the mouth, the gut or both?" (engelska)
Till forskningsartikeln "Role of the gut microbiota in nutrition and health" (engelska)
Se blogg (engelska)

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Under sommaren: vardagar kl 10-12. Fr o m den 10/8: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)