Saliven har betydelse för munhälsan. Den ska vara riklig och basisk samt innehålla stor mängd mineraler och fettlösliga vitaminer. Tandläkare Weston Price menade att saliven då gjorde tänderna immuna mot karies och tandläkare Sune Vikner ansåg att karies inte uppstår om saliven är svagt basisk. Högskolan i Jönköping studerar just saliven betydelse för kariesutveckling.

På Universitetet i Jönköping pågår forskning om just saliv, risk för karies och vad saliven kan avslöja om olika sjukdomar. Där tror man att saliven kan bli ett diagnostiskt verktyg för att på ett tidigt stadium upptäcka olika sjukdomar. 

Så mycket som 1,5 liter saliv ska en vuxen person normalt producera varje dygn. Den består av 98 procent vatten så det gäller att dricka tillräckligt mycket vätska för att inte bli muntorr. Mediciner, olika sjukdomar och stress kan dock göra att produktionen av saliv minskar och då ökar risken för karies. Salivproduktionen minskar också med stigande ålder. 

Saliven innehåller antibakteriella ämnen, mineraler som ska kunna höja pH efter syraattacker och vitaminer. Saliven skyddar också våra tänder genom att skölja bort matrester, smörja så vi kan svälja, tugga och prata. Man kan öka salivproduktionen genom att tugga hård mat eller att tugga tuggummi. 

Med salivtester skulle man kunna identifiera riskindivider för karies. Särskilt viktigt kan det vara hos barn och ungdomar för att förebyggande behandling ska kunna sättas in snabbt. Problemet med salivtest är dock att saliven skiljer sig åt både mellan folk i olika länder och mellan barn, ungdomar och vuxna. Högskolan arbetar dock tillsammans med universitet i andra länder för att hitta testmetoder. 

Någon riktigt bra metod har ännu inte utvecklats, men en forskningsrapport publicerad 2022 visade att möjligheten finns och där definierades också olika biomarkörer. Mer forskning behövs alltså och någon bra testmetod finns inte än.

Dock kan vi konstatera att Sune Vikner gjorde diverse försök och fann att om saliven är basisk så får man inte hål i tänderna ens med dåliga kostvanor. Weston Price fann att tillräckligt med kalcium, fosfater, vitamin D, K2 och A gjorde att kariesutvecklingen gick tillbaka inom några veckor. Det finns alltså mycket att göra och kanske borde de som i dag jobbar med salivtester istället för mer komplicerade biomarkörer mäta pH och mineral- och vitaminhalt i saliven. 

Se mer i artikel från Jönköpings universitet
Till forskningsrapporten (reviewaritkel, engelska)

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsstiftelsen.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Man kan även ge bort ett medlemskap.
Forskningsstiftelsens bankgiro: 170-0285

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel: 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)