Kalcium och fosfater liksom magnesium är viktiga för tandhälsan. Det man kanske inte alltid tänker på är att mineralerna också behöver fettlösliga vitaminer. Vitamin D3 är numera väl känd, men att även vitamin K2 behövs för tändernas remineralisering vet inte alla.

Vitamin K2 är viktigt för att rikta kalcium från mjukvävnad till benvävnad och därför anser man i dag att tar man kalciumtillskott bör man också ta vitamin K2.

Redan på 1930-talet tog tandläkare Weston A Price upp detta, men då visste han inget om vitamin K2 utan kallade det för X-faktor. Han ansåg alltså att det fanns något som var oerhört viktigt för remineralisering av tänder förutom kalcium och fosfater. 

I Sverige anses 80 procent av befolkningen ha brist på vitamin K2 och då är det inte konstigt att vi får kariesangrepp. Detta vitamin får man främst från lever och njure samt kikärtor. Bra är också fermenterade grönsaker och särskilt fermenterade sojabönor så kallad natto.

Med en bra kost och ett kosttillskott på 200 mikrogram vitamin K2 får man förmodligen i sig tillräckliga mängder, men man behöver alltså tillskott. Med tillräcklig mängd vitamin K2 förbättras benuppbyggnaden och kalcium i blodkärl och mjukvävnad riktas mot benen och tänderna. 

Den som får blodförtunnande medel ska vara försiktig med vitamin K och det gäller både K1 och K2, men andra kan utan problem ta tillskott och mår mestadels bra på dessa. 

Läs mer här
Till forskningsartikel angående vitamin K2 och benhälsan (engelska, 2013)
Till forskningsartikel om vitamin D3 och K2 samt utveckling av käkarna och trångställda tänder.  

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)