Tandläkare Sune Wikner har skapat det intressanta preparatet Plaque Off, som förbättrar tandköttet och minskar risken för plack. Han insåg också salivens betydelse för kariesutvecklingen. Han tyckte inte man skulle skylla karies enbart på patienten utan det är främst den buffrande förmågan som är väsentlig. 

Tf-bladet har publicerat en artikel om Sune Wikner och hans bok "Friskare mun med nya grepp”. Boken är gammal och man får gå till bibliotek för att läsa den. Sune Wikner gick lite mot strömmen och var tydlig med att man inte skulle skylla karies enbart på patienten. 

I själva verket fann han starka kopplingar mellan salivens buffrande förmåga och kariesutvecklingen. Det vill säga om man är lite baisk i saliven så tar kroppen lättare hand om de syror som bildas då vi äter. Han menade till och med att personer med god buffrande förmåga kunde äta stora mängder socker utan att få hål i tänderna. 

Den som har låg buffringsförmåga och kanske är rätt sur i kroppen har svårare att tåla socker och behöver jobba mycket med kosten för att få upp buffringsförmågan. Det handlar mycket om att ha tillräckligt mycket näringsämnen i saliven för att tänderna ska kunna remineraliseras. 

God munhygien var av liten betydelse för kariesutvecklingen, enligt Sune Wikner. Han ansåg att det främst var salivens buffrande förmåga och innehåll av mineraler som hade betydelse. Inte heller fluorsköljning hjälpte hos dem med dålig buggringsförmåga på saliven. 

Se mer i Tf-bladet och artikeln om Sune Wikner via länken nedan. Till Wikners forskningsrapporter kommer man via länken nedan. 

Till artikel i Tf-bladet
Till Sune Wikners vetenskapliga artiklar (KI, reseach gate)

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Under sommaren: vardagar kl 10-12. Fr o m den 10/8: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)