Media har under senare tid lyft fram riskerna för mineralbrister och särskilt då järnbrist hos unga personer som går över till vegetarisk eller vegansk kost. Anledningen är att frön och fullkornsmjöl binder mineralerna hårt och gör dem otillgängliga. Även tandhälsan är beroende av ett tillräckligt högt intag och upptag av mineraler och då handlar det framför allt om fosfor, kalcium och magnesium. Tandhälsoförbundet förordar blötläggning av allt som ska gro. Nu utvecklas en ny metod som kallas hydrotermisk behandling för att frigöra näringsämnena.

Svenska Dagbladet har bland annat skrivit om en ny så kallad hydrotermisk metod som skapar bättre möjlighet för kroppen att ta upp mineraler från olika frön och nötter. Metoden bygger på gammal kunskap för att bryta ner fytinsyran i fullkorn och andra frön och därmed skapas bättre möjligheter för kroppen att ta upp mineralerna. Det handlar inte bara om järn och zink utan också om mineralerna fosfor, kalcium och magnesium som är viktiga för tandhälsan. 

Saknas dessa mineraler blir saliven sur och risk för karies ökar. Kalcium och fosfater behövs också för att remineralisera tänderna. Därför förordar Tf att allt som ska gro blötläggs ett dygn innan det ska förtäras. Ungefär lika lång tid tar den nya metoden (hydrodermisk behandling) för att bryta ner fytinsyran, vilket gör att näringen inklusive alla mineraler frigörs och blir tillgängliga för människor, Processen sker i stora kärl och därefter kan t.ex. mjöl och bulgur säljas med ett betydligt högre näringsvärde än utan behandling. 

Till artikeln i SvD
Se mer på Tf:s hemsida
Till mer på Tf:s hemsida

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)