Man kan faktiskt äta supernyttigt men ändå få hål i tänderna. Särskilt gäller det om kosten innehåller mycket fullkornsprodukter, bönor, nötter med mera. Orsaken kan vara hög halt fytinsyra som binder de för tänderna så viktiga mineralerna kalcium, fosfor och magnesium.

Fytinsyra finns i många växters frön. Fytinsyran är ett slags gift som ska hindra att fröet börjar gro om det är för torrt i marken. Fukt i marken gör att enzymet fytas blir verksamt och börjar sönderdela fytinsyran. Då kan växten gro och dessutom frigörs viktiga näringsämnen som kommer den nya växten till del. Det är alltså en smart anpassning av naturen.

Människan har inte fytinsyra i tarmarna, vilket en del djur har. Därför måste vi bearbeta kost som är rik på fytinsyra så att den inte blockerar upptaget av mineraler. 

Blötläggning i ett dygn gör att enzymet fytinas aktiveras och bryter ner fytinsyran. Även surdegsjärsning kan hjälpa till att bryta ner fytinsyran, men den behöver då pågå i cirka 16 timmar. 

Den som försöker laga tänderna med kosten kan under en tid behöva undvika fullkornsprodukter helt för att skapa en miljö som gör att kroppen får bra upptag av mineraler och naturligt får möjlighet att laga tänderna. För detta behövs också fettlösliga vitaminer.

Se mer Kurera.se 
Wikipedia om fytinsyra
Till information om Weston Price och näringsrik kost för att bli immun mot karies

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2021 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och anda eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20, sommartid endast kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)