- Hälsa

Ilningar i tänderna är vanligt, enligt en artikel publicerad av Internetodontologi. Av den framgår att ilningar ofta uppstår då tänderna utsätts för värme, kyla samt söta eller sura livsmedel. Ofta uppträder en kraftig smärta och ibland molande värk en tid efteråt. Ilningar beror ofta på att tandemaljen inte remineraliseras ordentligt. Tandvården har flera olika förslag till åtgärder.
Ilningar i tänderna kan uppträda när som helst i livet, men är vanligast bland personer 20-40 år och omkring 80 procent av landets vuxna har besvär då och då. Kostråd kan hjälpa, men om problemet beror på karies, felaktig fyllning eller sprickor i tänderna krävs tandläkarbehandling. Tandblekning kan också ge upphov till ilningar, men ofta går de över efter en tid.
Fluor används för att blockera dentinkanalerna, som ofta är öppna t. ex. i tandhalsar och då kan fluor användas som gör att kalcumfluorid faller ut och reminieraliserar tanden. Tandvårdsskadeförbundets medlemmar kan få problem med fluor eftersom det är hormonstörande och kan framkalla biverkningar av olika slag och bättre är därför att använda andra alternativ.
I tandvården jobbar man även med kaliumsalter i tandkräm, vilket behöver användas två gånger dagligen i några månader för att ge effekt. Tillskott av kalium kanske också hjälper. Även kalium-natrium-fosfosilikat kan användas på liknande sätt som kaliumsalter. Det bildas då ett tätande skikt av kalciumfosfat som senare bildar hydroxyapatit. Tandkräm med hydroxyapatit förbättrar reminieraliseringen av tänderna och finns i vissa tandkrämer.
Enligt Internetodontologi kan man också få viss lindring av aminosyran arginin som ska finnas naturligt i saliv. Argininet drar till sig kalciumjoner och det bildas ett skyddande kalciumrikt mineralskikt på tandytan. Laser används också av tandvården för att minska ilningarna
En effektiv remineralisering av tänderna är viktig för att slippa ilningar. Naturligt åstadkoms det genom att ha tillräckligt mycket mineraler och fettlösliga vitaminer i saliven. Tillskott av magnesium, fosfater och kalium kan behövas (ej kalcium hos vuxna) och därtill vitamin D3, K2 och A-vitaminer. Det som kan hämma remineraliseringen och salivens innehåll av näring är bland annat konsumtion av stora mängder fullkorn, bönor och nötter.
Anledningen är att allt som ska gro innehåller fytinsyra och andra ämnen som binder näringen och hindrar fröna att gro innan marken blivit ordentligt blöt. Genom att blötlägga fröna ett dygn bryts fytinsyran ner av enzymet fytinas och även andra gifter bryts ner av ämnen som blir aktiva vid blötläggninen. Se mer Ramiel Nagel och Steven Lin.
Till artikeln i internetodontologi