Forskare har funnit att tandkräm som innehåller hydroxiapatit skyddar och lagar tänderna. Ämnet finns naturligt i hög koncentration i tänder och benvävnad och består främst av kalcium och fosfater. I Japan har man forskat på på detta ämne i årtionden. Ämnet är kroppseget och kan "laga" emaljen exempelvis efter syraattacker. Forskning visar att hydroxiapatit kan läggas till i tandkräm och att det då har en skyddande effekt och bidrar till återmineralisering.

Tändernas yttersta lager består av emalj, vilket är ett oerhört hårt material. Det tål tuggning, olika surhet i saliven och mycket mer. Samtidigt avger emaljen kalcium och fosfater när saliven är sur efter att man exempelvis ätit. Saliven ska innehålla tillräckligt med kalcium och fosfater för att snabbt ersätta de mineraler som frigjorts, det kallas remineralisering av tänderna. 

Genom att sätta till hydroxyapatit till tandkräm har forskare funnit att reminieraliseringen av tänderna snabbas på och förbättras, vilket innebär att risken för karies minskar. 

Emalj och ben består till stor del av hydroxyapatit som i huvudsak innehåller kalcium och fosfater (kvoten mellan dem ska vara 1,67). Hos personer med god näringsstatus finns relativt stora mängder kalcium och fosfater i saliven och då får man en bra remineralisering. Vid sämre näringsstatus kan brister på dessa och andra viktiga ämnen uppstå, vilket efter en tid kan leda till kariesangrepp. Kalcium och fosfater är således viktiga för tänderna, men också för benbildning i övrigt. 

Ett fåtal tandkrämer finns (se länkar nedan) som tillsätts nanopartiklar av hydroxyapatit. En del av dessa tandkrämer innehåller också fluor, titandioxid och andra ämnen som egentligen är helt onödiga. Istället för att köpa sådan tandkräm går det att via nätet köpa hydroxiapatit och förslagsvis blanda det med kokosolja, biokarbonat och kanske lite pepparmyntsolja. Det blir både billigare och nyttigare.  

En utvärdering av olika tandkrämer visade att det var positivt med förhöjda halter av kalcium och fosfater. Särskilt barn som växer och gravida kvinnor kan ha nytta av tandkräm med hydroxyapatit för att skydda tänderna mot kariesangrepp och ilningar. Inga biverkningar eller risker har hittills upptäckts. Dock finns anledning att vara skeptisk till hydroxiapatit i form av nanopartiklar då nanopartiklar kan förstöra blodhjärnbarriären och därmed skapa in inkörsport till hjärnan av olika gifter.


Till vetenskapliga rapporten "Dental Materials, Hydroxyapatit" (engelska)
Till artikel av utvärdering av olika tandkrämer (engelska)
Till tandkräm med hydroxiapatit
Till artikel på dental24med reklam för tandkräm med hydroxiapatit
Till artikel om nanopartiklar som också kan påverka via tarmkanalen (danska)

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf.
Anmäl dig online
 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för bra och giftfri tandvård. Du har alltid nytta av Tf och behövs som medlem.


Förutom hemsidan se här:
- Om amalgamsanering 
(hemsida)
- Sjuk av tänderna (Youtubefilm)
Sjuk av titan, (Youtubefilm) 
- Vetenskaplig avgiftningskonferens i Berlin (egen hemsida)

Pressmeddelanden

Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida. Avi om årets medlemsavgift har kommit via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport som sköter medlemsregistret. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf informerar om biverkningar av tandvårds-material, risker med rotfyllningar och kopplingar till kroniska sjukdomar. Tf ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt. Den största framgången är förbudet mot amalgam som trädde i kraft 2009. Tf fortsätter att ge objektiv information i olika tandvårdsfrågor. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för:

  • Att sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Korrekt information om risker för biverkningar av material inom tandvården.
  • Mindre riskfyllda tandvårdsmaterial och tekniker.
  • Helt metallfria tandvårdsmaterial.
  • Att alla tandvårdsskadade ska ha rätt till samma vård som gäller för andra sjukdomar.
  • Att alla ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Att byte av alla dentala material inklusive proteser och implantat sker utan kostnad vid misstanke om biverkningar.
  • Att ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885. 

Kondoleanser kontakta Tf via mail eller telefon för uppgifter om den avlidna inklusive adress. Skickas senast dagen efter beställning. 

Kontakta oss
Tandvårdsskadeförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndag kl 16-18 och onsdag kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)

Råd och stöd  
Råd och stöd kan ges via telefon 08-428 92 42 kl 10-13 alla vardagar samt måndag kl 16-18 och onsdag kl 19-20. 

Mailfrågor
Frågor besvaras även via mail: fragor@tf.nu