En bra tandhälsa är viktig, men vad ska man göra om kariesangreppen kommer? Skölja med fluor är inte lösningen utan det handlar om kosten. Saliven får inte vara sur, du ska ha en saliv med god buffringsförmåga plus att saliven ska innehålla de byggstenar tänderna behöver för att laga sig själva. Karies är en sjukdom och kan läka ut under rätt förutsättningar. 

När man äter blir det surt och för att snabbt ta bort surheten från emalj och tänder är det så vist ordnat att emaljen avger kalcium och fosfater som buffrar den sura miljön. Meningen är att emaljen så snabbt som  möjligt ska ta tillbaka kalcium och fosfater för att återmineralisera tanden. Men har vi inte tillräckligt med näring i saliven sker inte det.

De mikroskopiska hålen finns kvar och där trivs bakterier och bakteriefilmer som i sig skapar surhet. Det blir som en ond cirkel, men den går att bryta om man skärper sig med kosten. Då kan kariesangrepp läka ut och blir då hårda och svarta.

Kroppen behöver vara basisk och ha god buffringsförmåga för att karies ska läka ut av sig själva. Viktiga näringsämnen är fosfater, magnesium, kalium och kalcium, men även fettlösliga vitaminer som D3, K2 och A behövs för att emaljen ska återmineralisera. Tandkräm med hydroxiapatit kan vara ett bra sätt att tillföra de ämnen emaljen behöver.

Animalisk buljong är ett utmärkt sätt att få i sig bra näring för tänderna. Minst några deciliter om dagen behövs den första tiden. Vegetarianer har svårare att få i sig både mineralerna och fettlösliga vitaminer så då gäller det att räkna på livsmedlens innehåll. Tänk dock på att fytinsyra gör att kroppen inte kan omsätta mineraler på ett effektivt sätt. Se mer här.

Tänderna kan alltså lagas med kosten och får man själv eller ens barn karies är det hög tid med kostomläggning. Att ha friska tänder är en av de viktigaste faktorerna för att man ska få ett lång och bra liv. Kom ihåg att det också finns många andra fördelar att lägga om kosten. 

Boken The Dental Diet och Steven Linns hemsida
Youtube-film: 
Om tandhälsa och kosten, inspelat av Tf Skåne

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)