Nu visar en studie att medelhavskost är bra även för tandhälsan. Inflammationer i tandköttet minskade med medelhavsdiet. Viktigt för tänderna är att få tillräckligt med mineraler (fosfor, magnesium och kalcium), tillräckligt med fettlösliga vitaminer som D, A och K2 och så förstås vattenlösligt C-vitamin. 

Medelhavskost verkar stå sig som bra för alla möjliga sjukdomar som karies, hjärtkärlproblem, diabetes och mycket mer. Nu handlar det alltså om gingivit eller inflammationer i tandköttet. 

Även algen Ascophyllum nodosum tycks ha god effekt på tandköttet och minskar risken för tandköttsinflammationer. Algen säljs till hundägare under namnet Plaque off och till hästar under beteckning algmjöl. För hundar handlar det om att ta bort dålig lukt. 

Av Weston A Price forskning är det tydligt att salivens mineralbalans är väsentlig för att tänderna ska reminieraaliseras. Tandläkare Sune Wikner fann i slutet av förra seklet att en basisk saliv var väsentlig för att hindra kariesangrepp. Det vill säga en sådan saliv som kan omhänderta syror som alltid bildas då vi äter. Sune Wikner menade också att basisk saliv också stod emot hög sockerkonsumtion. 

Till artikeln i danska Tandlaegebladet om medelhavskkosten.
Till mer information om Weston A Price
Till mer information om Sune Wikner
 

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Under sommaren: vardagar kl 10-12. Fr o m den 10/8: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)