Att kosten har betydelse för tandhälsan vet nog de flesta i dag. Tandläkare Price visade att kosten hade stor betydelse för salivens immunitet mot karies och han visade också att tänderna kunde "reparera sig själva" om saliven var tillräckligt näringsrik. En bok som beskriver Price gärning finns på svenska och tre på engelska. 

Boken "Vad ska jag äta och varför" handlar om bra kost som minskar risken för karies och som också kan hjälpa till att laga små minihål som uppstått vid för hög sockerkonsumtion. Den redovisar tandläkare och näringsfysiologen Weston A Price tankar om kostens betydelse för tänderna. Han poängerar nyttan av egenkokt buljong, smör, nötter och vackert färgade grönsaker samt då och då lever och annan inälvsmat. Boken kan beställas via Bokus.

The Dental Diet är på engelska och skriven av tandläkare Steven Lin. Den handlar också om Weston A Price forskning och Steven Lins egen erfarenhet som tandläkare. Där finns också gott om recept. Länk till boken och till Steven Lins hemsida.

Cure Tooth Decay är skriven av terapeuten Ramiel Nagel. Hans råd bygger också på Weston A Price forskning, men han har också samlat en del egen erfarenhet. Han säger  bland annat att de som inte läker ut sina kariesangrepp ofta äter för mycket fullkornsprodukter. Här finns mer information om Ramiel Nagel,

Slutligen har vi Weston A Price egen bok Nutrition and physical degeneration i vilken han beskriver sina resor till olika länder, hur han undersöker tandhälsan, samlar in information om matvanor vid olika årstider med mera. Där beskriver han också sin forskning bland annat skillnader i näringsintag mellan ursprungsbefolkningarna och de som äter västerlänsk diet och så ger han förstås tips om vad man bör äta. Boken är intressant på många olika sätt och väl värd att läsa och kan köpas här. Till hemsidan som för arvet av Weston A Price vidare. 

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera.

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Under sommaren: vardagar kl 10-12. Fr o m den 15/8: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)