- Hälsa
- Politik

I dag saknas evidens för tandställningar på barn och ungdomar ändå får vart fjärde svenskt barn tandställning. Tandvårdsskadeförbundet får samtal från patienter som skadats av tandställningar och informerar därför om alternativ till dessa. Nu aviserar Radio Blekinge om brist på tandläkare som kan sätta in tandställningar, vilket föranlett kö i Blekinge. Alternativen borde vara värda att pröva. Dock behövs fortbildning av exempelvis tandhygienister för detta ändamål.
För trånga käkar gör att tandläkare i dag rekommenderar tandställningar på vart fjärde barn. Ofta behöver patienten dra ut fyra tänder för att skapa plats i käken. Därefter sätter tandläkaren trådar som ska flytta på tänderna i käken så att man får en jämn och fin tandrad. Flertalet tandställningar är av metall och kan påverka patienten negativt. Plastskenor finns också och är egentligen ett bättre alternativ, men mer kostsamma.
I dag saknas evidens för tandställningar för att minska kariesrisken, enligt en undersökning gjord av SBU. Studierna visar att tandställning endast behövs för att behandla ett stort överbett, eftersom utstående framtänder riskerar att skadas när överläppen inte kan skydda dem. Tandställning behövs också om överkäkens hörntänder ligger fel när de ska bryta fram, eftersom de då kan skada andra tänders rötter.
I övrigt är tandreglering främst en fråga om estetik. Men tonåringar har inte i de undersökningar som SBU redovisat upplevt sämre självförtroende på grund av snedställda tänder och även för detta ändamål saknas således evidens. Åndå får vart fjärde barn/ungdom tandställning.
Följande komplikationer/biverkningar av tandställning redovisas av SBU, vilket visar att det inte är helt riskfritt och att bättre information om fördelar och risker behövs:
- Behandlingen med fast apparatur är smärtsam i inledningsskedet.
- Behandlingen kan sänka bennivån mellan tänderna, men anses av SBU sakna klinisk relevans
- Rotresorptioner förekommer hos 11–28 procent av patienter som fått ortodontisk behandling, men konsekvenserna på lång sikt är oklara.
Tandvårdsskadeförbundets erfarenhet är att vissa personer kan få förändrat utseende och bettstörningar. I några fall har korrigeringar av käk- och bettproblem lett till än värre besvär och livslånga funktionshinder.
Alternativ för den svenska tandregleringen till att behandla trångställda tänder finns, vilket Tandvårdsskadeförbundet tidigare har skrivit om på hemsidan. Se mer via länkarna nedan. Dock finns ingen möjlighet att få hjälp i Sverige.
Till inslag i radions P4 Blekinge
Till Tf:s hemsida om tandställningar och smärta
Till mer information om alternativ till tandställningar på Tf:s hemsida
Till information om betydelse av näsandning