Kraftig käksmärta är handikappande då den uppträder plötsligt och mycket kraftigt. Det kan vara svårt att sköta sitt jobb, hemmet och barnen. En del får diagnosen trigeminusneuralgi och mestadels är orsaken okänd. Anledning kan finnas att misstänka tänderna eller inflammationer i käkbenet. I dag anses sjukdomen obotlig, men för en del finns ändå en uppenbar orsak i rotfyllda tänder eller inflammerat käkben. En del kan bli av med smärtorna genom att tandläkaren rensar bort inflammationer. 

På Tf-bladets hemsida har vi tidigare skrivit om trigeminusneuralgi och käkbesvär Flera av Tandhälsoförbundets (Tf:s) medlemmar har blivit av med bihålebesvär eller kraftig käkvärk efter att tandläkaren tagit bort rotfyllda tänder och rensat käkbenet från inflammerad vävnad. 

Käk- och ansiktssmärtor kan sätta ner funktionerna ordentligt, men idag anses orsaken okänd och olika försök görs med bettskenor eller att skära av nervtrådar för att få slut på smärtan. Tf har dock erfarenhet av att smärtorna kan försvinna hos personer som får hjälp att ta bort inflammerad eller infekterad vävnad i rotfyllda tänder och/eller inflammerad vävnad i käkbenet. Mycket få svenska tandläkare och läkare förstår dock dessa kopplingar. 

Mer forskning behövs förstås, men de som vill bör ändå få pröva och undersöka käkbenet för att se om något inne i detta kan störa trigeminusnerven. Eftersom denna nerv delar sig till underkäke, överkäke och ögon så finns anledning misstänka att själva nerven påverkas av defekter eller gifter i käkbenet. Endast några få svenska tandläkare kan behandla problem i käkbenet. 

Diagnosmöjligheterna är inte helt optimala i svensk tandvård. Några få tandläkare som har speciell kompetens att läsa av röntgenbilder kan misstänka problem vid vissa strukturer, 3-dimensionella bilder kan ge ytterligare information och kanske påvisa hålrum inuti käkbenet. Ofta behöver käkbenet öppnas för att kunna konstatera om där finns problem. 

Den bästa metoden att via apparaten CaviTAU avläsa defekter inuti käkbenet finns än så länge inte att tillgå inom landet. Möjlighet att åka till Tyskland för att få diagnos och behandling finns. I en video redovisar en tysk kvinna både sina besvär, hur svårt det var att få hjälp inom tysk sjukvård och hur hon sedan (efter 12 års lidande) kom till doktor Lechners mottagning där hon fick korrekt diagnos och behandling. Se filmen här.

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obunden. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obunden och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Vardagar kl 10-13 plus onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)