Diagnosen trigeminusneuralgi ger kraftiga käk- eller ansiktssmärtor. Ofta mycket plågsamma sådana och ibland kommer smärtan tätt och utan att man själv förstår varför. Problem med infektioner/inflammationer i käkbenet kan vara orsaken. I sådana fall är det tandläkaren som kan ge behandling.

Nerven som också kallas ansiktsnerven kommer ut vid örat och förgrenar sig till käkarna, ögat och örat. Därför kan problem i käkbenet stråla upp till området kring ögat och/eller örat. Nerven går genomkäkbenet och förgrenar sig till tänderna och kan således påverkas av infektioner eller inflammationer som uppstått i käkben och tandrötter. 

Trigeminusneuralgi ger alltså mycket intensiva smärtor och anses av de flesta läkare vara obotlig. Många med denna diagnos tar därför sitt liv i förtvivlan över de ständiga smärtorna. Många kan dock behandlas av specialkunniga tandläkare, dock finns mycket få sådana i Sverige. 

Den tyska tandläkaren och forskaren Johann Lechner har under lång tid behandlat diagnosen med stor framgång. Hos dessa patienter finner han ofta hålrum i käkbenet som uppkommit efter att visdomständer eller rotfyllda kindtänder tagits bort. Det som då inträffat är att läkningen misslyckats. Tyvärr syns det sällan på vanlig röntgen. I vissa fall kan det synas med tredimensionell röntgen (SBCT). 

En bättre metod är att använda ultraljudsapparaten CaviTAU som utvecklats i USA och används av Johann Lechner och andra biologiska och holistiska tandläkare. Den använder ultraljud för att mäta tätheten i benet och små hålrum med fettklumpar och eventuellt andra inflammatoriska celler upptäcks med den. 

Se mer youtube-filmen med Johann Lechner via länken nedan. Johann Lechner kommer till Stockholm den 26 november inbjuden av Tandhälsoförbundet för att berätta mer om käkbensproblem och analysmöjligheterna med CaviTAU. Mer information om seminariet ges inom kort på hemsidan eller kontakta Tf för mer information. 

Till föredrag av Johann Lechner (engelska)
Till mer information om CaviTAU

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn . Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obunden. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obunden och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: måndagar, onsdagar, torsdagar och fredagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)