Käksmärta diagnostiseras ofta som trigeminusneuralgi, det vill säga smärta i ansiktsnerven. Smärtan strålar upp mot örat och ögat och i Sverige anses det inte finnas bot för sjukdomen. Trots det tillfrisknar en del efter att infektioner i käkbenet skrapats bort. Här berättar Lisbeth Svensson om en lyckad sådan operation. Över 30 år har hon haft värk i käken och nu har värken försvunnit efter tandläkarbehandling.

Lisbeth Svensson är en av dem som haft långvariga problem med smärta i höger ansiktshalva och som fått diagnosen trigeminiusneuralgi. Hennes problem med kraftiga och återkommande smärtor och bränningar i munnen har funnits i över 30 år. 

Problemen kom efter att hon fått en rotfyllning. Hon tog bort den rotfyllda tanden 1998, men det hjälpte inte utan höger ansiktshalva har fortsatt att smärta. För åtta veckor sedan fick Lisbeth komma till en tandläkare som skrapade bort infektionen som fanns kvar i käkbenet. 

- Det känns som om jag fått ett nytt liv, säger den nu 75-åriga Lisbeth. Förbättringen fortsätter med minskad värk och bränningarna i munnen har faktiskt helt försvunnit. Framför allt känner jag mig piggare, säger hon.

Behandlingen är ingenting som vanliga tandläkare i Sverige gör och därför har Lisbeth fått betala hela behandlingen själv. Nu hoppas hon att förbättringen håller i sig. Om inte behöver hon göra om behandlingen. 

De svenska nationella riktlinjerna för trigeminusneuralgi tar tyvärr inte upp problem med käkinfektioner som en av flera orsaker till diagnosen. Det gör att käkinfektioner sällan behandlas och patienter lever därför med kraftig smärta helt i onödan. 

Mer forskning om infektioner inuti käkbenet behövs. I USA och Tyskland finns forskare som länge studerat käkbensinfektioner och riskerna för både trigeminusneuralgi och allmänpåverkan.

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsstiftelsen.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Man kan även ge bort ett medlemskap.
Forskningsstiftelsens bankgiro: 170-0285

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontider under sommaren: måndagar, onsdagar och fredagar kl. 11-12)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)