Många frågar hur man ersätter en borttagen tand. Har man tagit bort en visdomstand eller tanden bredvid så behöver man inte göra något. Det går bra att tugga ändå. Andra tänder vill de flesta ersätta då man annars har en glugg som kanske syns när man pratar eller skrattar. Flera alternativ finns. Tänk dock på att det alltid ska vara metallfria material. 

När man tagit bort en tand blir det ett stort hål in i käkbenet. Men du kan vara lugn kroppen tillverkar nytt ben så själva hålet försvinner så småningom. Viktigt för att få igång läkningsprocess och benbildning är att tandläkaren gjort rent ordentligt och skrapat bort eventuell infekterad vävnad. Har tandläkaren lyckats läker käkbenet och nytt ben bildas. 

För att ytterligare förbättra läkningen och benbildningen kan tandläkaren dels göra rent med ozongas eller ozonerat vatten. Vitsen med det är att eventuella gömda bakterier dör av ozonet som effektivt dödar alla mikroorganismer. Kan tandläkaren dessutom göra ett membran av ditt eget blod (PRF) som läggs i hålet så kommer läkningen att förbättras ytterligare.

Om det är en så kallad entandslucka finns flera olika möjligheter till ersättning. Dels kan tandläkaren göra en avtagbar protes, vilket innebär att en tandkrona görs med klamrar av plast som man fäster på de intilliggande tänderna. Det är billigaste alternativet, men kostar ändå flera tusen kronor. För den som är känslig för olika material är detta ett bra alternativ, eftersom protesen kan tas av. 

Ett annat alternativ är att göra en bro. Då slipar tandläkaren ned tänderna bredvid och tillverkar hättor (kronor) som sätts på tänderna med en hängande tandkrona i mitten. Bron limmas fast på befintliga tänder och går alltså inte att ta av. Det är ett bra alternativ för många, men om tänderna bredvid är hela och inte alls lagade är det onödigt att slipa ner dem. Ytterligare andra alternativ kan då övervägas. 

En så kallad etsbro kan göras, vilket innebär att tandläkaren tillverkar en låtsastand med en vinge på och med hjälp av vingen  kan den limmas fast på en av tänderna bredvid. Detta fungerar ofta, men är ett mindre hållbart alternativt än en bro som fäster på två tänder. 

Om inget av det som beskrivits ovan passar så kan man sätta in ett implantat. Det innebär att tandläkaren borrar ett hål i det läkta käkbenet och sätter dit en så kallad skruv. Tandhälsoförbundet (Tf) anser att den ska vara metallfri. Alternativet som finns i dag heter Zirkonia och är ett keramiskt material. Ofta kostar det mellan 20 000 och 30 000 kr att få ett implantat plus en krona fastlimmad på implantatet. Tandläkare tycker ofta att implantat är bästa alternativet. Mycket få tandläkare använder i dag Zirkonia som implantatmaterial.

Zirkonia består av en metalloxid av zirkonia som upphettas i hög temperatur. Då mister materialet sina metalliska egenskaper och bildar som ett glas (glas består av aluminiumoxider). Keramiska material frigör inga metalljoner och har inte heller några elektriskt ledande egenskaper. Zirkoniaimplantat ger sällan upphov till så kallad periimplantit, som är infektioner i tandköttet runt implantatet. 

Se mer på Tf:s hemsida om rotfyllningar

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obunden. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obunden och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Vardagar kl 10-13 plus onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)