PRF (Platelet Rich Fibrin) används alltmer inom tandvården för att skapa bra förutsättningar för läkning. Det gäller exempelvis som membran efter borttagen tand, för att förbättra inläkningen av implantat och till och med för att försöka regenerera vävnader i pulpan. Vad är då PRF?

PRF används både i den odontologiska och medicinska vården. Tandläkaren tar några rör av ditt eget blod och centrifugerar det. Vid ett visst varvtal under en viss tid separeras blodplättar, fibrinogen och vita blodkroppar från resten av blodet och man får en en ljus fraktion. I den finns också gott om tillväxtfaktor.

Så kallad L-PRF, där L står för leukocyter (vita blodkroppar), finns gott om tillväxtfaktor som förbättrar läkningen och de vita bodkropparna bekämpar eventuella bakterier eller andra mikroorganismer. 

Gelet trycks ihop så att man får ett membran som kan sättas i gropen efter den utdragna tanden, runt ett implantat eller i ett sår i käkbenet eller i något annat ben. Detta är alltså ett effektivt sätt att påskynda läkningen och att minska risken för infektioner.

Genom lägre centrifugeringskraft får man ett flytade PRF, så kallat i-PRF. Det kan användas för att blandas in i benersättningsmaterial, vid behandling av parodontit eller för att förbättra huden runt ögonen. 

Alla tandläkare borde ha möjlighet att göra PRF, särskilt vid borttagning av tänder, uppbyggnad av käkben och vid behandling av parodontit. Tyvärr är det endast ett fåtal svenska tandläkare som använder denna metod. 

Till översiktsartikel om PRF i tandvården (forskningsartikel, engelska)
Till fler forskningsrapporter om PRF och dess användning i tandvården (engelska)
Så här gör man PRF-membran (animerad film, engelska)
 

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Under sommaren: vardagar kl 10-12. Fr o m den 10/8: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)