- Hälsa
Vitamin D, som kan kallas solvitaminet, produceras i kroppen när huden exponeras för solljus. Dagarna blir kortare och kortare och många tillbringar då det mesta av sin tid inomhus. Huden får därmed allt mindre kontakt med de dyrbara solstrålarna.
Vi får i oss en del D-vitamin via maten. Forskning visar dock att vanlig kosthållning bara täcker omkring 15 procent av det rekommenderade dagliga intaget, eftersom vi får i oss mindre än 3 mikrogram D-vitamin per dag.
Det är således inte förvånande att D-vitaminbrist är mycket vanlig från oktober till april. Man beräknar att mer än 80 procent av alla européer har för lite D-vitamin i blodet.
D-vitamin har stor inverkan på människans välbefinnande och bidrar bland annat till skelettets och musklernas hälsa. Men, också till immunförsvarets funktion, som är extra viktigt under vinterhalvåret.
D-vitamin bidrar till att minska inflammationer och det hjälper till att öka upptaget av kalcium och fosfor. D-vitamin är dessutom viktigt för benuppbyggnaden.
Studier visar till exempel att extra intag av D-vitamin förbättrar kroppens förmåga att bekämpa luftvägsinfektioner. Det hjälper dessutom till att förbättra humöret och kan på så sätt hjälpa mot eventuell deppighet under hösten.
D-vitamin är även viktigt för tandhälsan, då det har betydelse för mineralisering av emaljen. Det är nödvändigt att ha tillräckliga mängder D-vitamin i saliven för att minska risken för karies. Brist på D-vitamin kan därför även försämra tandhälsan.
Eftersom många personer i Sverige har svårt att hålla tillräckliga D-vitaminnivåer, kan tillskott behövas. Idag betraktas D-vitamin främst som ett hormon och kan då behövas i större mängder än vad man tidigare har trott. Det finns alltså anledning att se över D-vitaminnivåerna även för tändernas skull.
Till fler artiklar om D-vitamin:
D-vitamin viktigt för tandhälsan
Tillskott av D-vitamin behövs
D-vitaminbrist ökar risken för karies