- Hälsa

Länge har tandläkare försökt utrota bakterier i munhålan, men nu handlar det istället om att bli vän med sina bakterier och bygga upp ett fungerande ekosystem. Då motverkar man dålig andedräkt och olika sjukdomar. På Karolinska instituet pågår intensiv forskning som visar vägen mot ett helt nytt tänkande. Framtidens medicin kanske handlar om att tillföra bra bakterier till munhålan.
En ny översiktsstudie, utförd av forskare vid Karolinska Institutet i samarbete med forskare i Sydkorea, Sri Lanka och Australien, har nyligen tittat djupare på munhålans mikrober. De data som samlas in i översikten kan bidra till att förbättra diagnos och hantering av orala sjukdomar.
Det finns dokumeterade samband mellan mikrofloran i munhålan och olika sjukdomstillstånd som munhålecancer, enligt professor Belibasakis vid Karolinska instituet. Genom att analysera sammansättningen av bakterier och svampar kanske man tidigt kan upptäcka munhålecancer och förhoppningsvis förebygga eller behandla den.
Mikrofloran i munhålan beror mycket på kostvanor, men också på genomgångna antibiotikakurer och tandköttsinflammationer eller inflammationer i rotfyllda tänder. Sannolikt är samspelet komplext och det finns också indikationer på att munhålebakterier kan spridas till hjärtat och hjärnan och därigenom öka risken för Alzheimers sjukdom och hjärtkärlproblem.
Det finns alltså anledning att förbättra mikrofloran både i munhålan och tarmen genom att äta syrade grönsaker, syrad mjölk med mera och att tillföra bakterier som kosttillskott. Framtiden inom detta område är intressant och kunskaperna kommer sannolikt att öka i snabb takt.
Länk till Karolinska instiutet avdleningen för orala sjukdomar
Länk till artikel om mikrofloran och professor Belibasakis publicerad i Medicinsk vetenskap 2016
Till forskningsartikeln om mikrobiomet och cancer i munhålan