- Forskning
- Hälsa

Det finns mycket som kan öka risken för Alzheimers sjukdom. Tandlossning och tandlöshet är sådana faktorer. Nu har forskare också funnit kopplingar till munhålans mikroflora det så kallade orala mikrobiomet. Har man dessutom APOE-4 genotypen och låga halter kväveoxider ökar risken för kognitiv svikt, som kan vara ett förstadium till Alzheimers sjukdom.
I en ny studie har en forskargrupp från Storbritannien undersökt sambandet mellan det orala mikrobiomet, förekomst av kväveoxider, APOE4-genotypen och kognitiv funktion hos 60 personer med mild kognitiv svikt och 60 friska kontrollpersoner. Det är alltså en relativt liten studie, men gav ändå ett tydligt resultat.
Mikroorganismer i munhålan spelar stor roll för att signalera omvandling av nitrat till nitrit, som sedan omvandlas till kväveoxid (NO) i blod och vävnader. Kväveoxid är en viktig signalsubstans för muskler, nerver och immunförsvaret.
Vissa bakterier har identifierats som viktiga biomarkörer för mild kognitiv svikt (Porphyromonas och Prevotella intermedia). Bakterien Prevotella intermedia var associerad med låg koncentration av tillgängligt nitrit i munhålan, det vill säga det ämne som bildar kväveoxid.
Nitratrik kost är alltså bra. NItrat finns gröna grönsaker och i rabarber. Forskarna konstaterade att om munhålan har höga nivåer av bakterierna Neisseria och Haemophilus så blir omvandlingen till kväveoxider hög och därmed minskar risken för kognitiv svikt och i förlängningen risken för Alzheimers sjukdom.
Se mer artikel i danska tandläkartidningen (danska)
Till forskningsartikeln (engelska)