Hur man andas är viktigt för hälsan och detta uppmärksammas alltmer. Även tandhälsan mår bra av rätt andningsteknik och framför allt handlar det om tändernas och käkarnas tillväxt.

Man ska andas genom näsan och använda långa och djupa andetag. Då syresätts blodet bättre, man sänker blodtrycket och mår helt enkelt bra i kroppen. Se mer artikel i Tidningen Må Bra.

Att andningen också har betydelse för munhälsan är mindre känt. Framför allt är det viktigt att man andas genom näsan. Gör man det lägger sig vår starkaste muskel tungan i en position som gör att den utöver tryck på käkarna, vilket gör att de tillväxter så att alla tänder får plats. Den som andas genom näsan och äter näringsrikt behöver inte tandställning.

Många andas i dag genom munnen på grund av dåliga vanor eller allergier som gör slemhinnorna i näsan svullna och därmed gör det svårare att andas genom näsan. Effekterna märks på barn och ungdomar som allt oftare får krokiga tänder och behöver tandställning.

Med rätt andningsteknik och med ordentligt tuggmotstånd så käkarna får träning kommer de flesta att få fina raka tänder utan tandställning. Även vuxna kan med rätt andningsteknik rätta till felställda tänder, det vill säga man kan få käkarna att växa till. 

Flera böcker och webbsidor tar upp betydelsen av andningen. Läs mer via länkarna nedan:
Till boken Medveten Andning
Till hemsidan medveten andning
Till hemsidan om andningens betydelse för käkarnas tillväxt och behov av tandställning (engelska)

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsstiftelsen.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Man kan även ge bort ett medlemskap.
Forskningsstiftelsens bankgiro: 170-0285

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontider under sommaren: måndagar, onsdagar och fredagar kl. 11-12)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)