Nyheter

Tandsköterskorna i Norge kämpar vidare

Norska tandsköterskor har utlovats ersättning för arbetsmiljöskada till följd av kvicksilverexponering. Detta efter det avslöjande TV-programmet “Kvicksilverjenter” som sändes för åtta år sedan. Ansökningar skulle göras via försäkringskassan, vilket resulterat i att de flesta tandsköterskor har fått nej till ersättning och tvingats överklaga. Därmed har processen dragit ut på tiden. Ett av fallen ska nu upp i högsta domstolen och beskrivs i norsk TV.

Läs mer »

Gifterna ökar med åldern liksom riskerna

Kroppens halter av bly, kvicksilver och polyklorerade kolväten undersöktes bland kvinnor i fertil ålder för att bland annat bedöma riskerna vid graviditet. Kvinnor i 40-årsåldern hade 30 gånger mer gifter i blodet än de som var 16 till 19 år. Hög fiskkonsumtion och alkohol ökade riskerna medan amning minskade halterna i kvinnans blod.

Läs mer »

Tandläkare och läkare söks

I många landsting är det svårt eller omöjligt att hitta läkare och tandläkare som har kunskap om tandvårdsskador och som kan hjälpa patienter till bra vård. Trots amalgamförbudet blir många fortsatt sjuka och behöver adekvat vård och de intyg som behövs för bidrag till sanering. Hjälp Tandvårdsskadeförbundet att hitta nya läkare och tandläkare. Kontakta ditt distrikt eller om du själv är läkare eller tandläkare kontakta förbundet för att få information och utbildning.

Läs mer »

Kampanj i Bangladesh för att avveckla amalgam

Organisationen för Miljö och Social Utveckling (ESDO) arbetar för att fasa ut amalgam i utvecklingsländerna. De har tillsammans med World Alliance for Mercury Free Dentistry initierat en landsomfattande kampanj i Bangladesh med syfte att förbjuda kvicksilver i tandfyllningsmaterial.

Läs mer »

Ny forskning om bisfenol A

Ny forskning från Tyskland visar att Bisfenol A blockerar cellernas kalciumkanaler på liknande sätt som tungmetaller. Sedan tidigare är det känt att bisfenol A kan bindas till hormoner och enzymer. Bisfenol A finns i vissa kompositer och har bland annat använts till så kallade fissurförseglingar på barn.

Läs mer »

Mer kvicksilver i saliv än i dricksvatten

Saliv innehåller i medeltal 30 gånger mer kvicksilver än vad som av hälsoskäl är tillåtet i dricksvatten. Det visar beräkningar som gjorts utifrån tidigare publicerade forskningsrapporter.

Läs mer »

Sida 654 av 724 sidor < Första  < 652 653 654 655 656 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där).
Medlemsavgiftsavier för 2025 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Använd gärna QR-koden nedan. Man kan också ge bort ett medlemskap.

Man är även välkommen att donera till forskningsstiftelsen.
Forskningsstiftelsens bankgiro: 170-0285

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel: 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)