Nyheter
Hur mycket vatten ska du dricka?
- Forskning
- Hälsa

I värmeböljetider ska man vara noga med att dricka ordentligt med vatten. Men man ska inte heller dricka för mycket. Inte bara när man svettas påverkas mineralbalansen utan det gäller även om man dricker mycket vatten. Urinen tar med sig en del salter och därför kan saltbalansen påverkas negativt om man dricker för mycket vatten. Lagom är bäst.
Karies beror främst på miljön
- Forskning
- Hälsa

Alltmer forskning kommer nu som bekräftar forskning om karies som gjordes i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. I danska tandläkartidningen finns en artikel som påstår att det nu finns en ny syn på uppkomst av karies, men författarna har sannolikt inte läst den äldre forskningen. Intressant är dock att man nu anser att karies främst har med miljön att göra, det vill säga det handlar om kost och livsstil.
Zirkonia är hållfast
- Dentala material
- Forskning
- Hälsa

En nyligen publicerad metastudie visar att implantat av Zirkonia (metallfria implantat) har god hållfasthet i tioårsstudier. Endast de allra tunnaste implantaten på tre millimeter tycks riskera att frakturera. Detta visar att Zirkonia är ett bra alternativ till titanimplantat. Zirkonia leder varken ström, värme eller kyla och är därmed ett tryggt implantat om än något dyrare än sådana av titan.
Upptäck inflammerat käkben med ultraljud
- Forskning
- Hälsa
- Politik

Inflammationer inuti käkbenet syns inte på vanlig röntgen och inte heller alltid på CBCT (3-dimensionell röntgen). Däremot finns en ultraljudsapparat som heter CaviTAU med vilken det går att ställa rätt diagnos. Alla med misstänkta käkproblem måste få tillfälle till korrekt diagnos, men även patienter med kroniska sjukdomar med mera kan ha nytta av CaviTAU.
Diskriminering inom hälso- och sjukvård
- Hälsa
- Politik
Antalet anmälningar angående diskriminering, som rör hälso- och sjukvård, ökade under år 2023. En majoritet av dessa anmälningar till Diskrimineringsombudsmannen (DO) har samband med funktionsnedsättning.
En hälsosam livsstil kan kompensera för skadliga gener
- Forskning
- Hälsa
Om man har en hälsosam livsstil kan en sådan väga upp för skadliga gener. Den genetiska risken att dö i förtid kan då minska med mer än 60 procent. Dessutom kan resultatet bli fem års längre liv.