- Forskning
- Hälsa
I värmeböljetider ska man vara noga med att dricka ordentligt med vatten. Men man ska inte heller dricka för mycket. Inte bara när man svettas påverkas mineralbalansen utan det gäller även om man dricker mycket vatten. Urinen tar med sig en del salter och därför kan saltbalansen påverkas negativt om man dricker för mycket vatten. Lagom är bäst.
Människokroppen består av vatten till mer än 60 procent och barn har mer vatten än vuxna. Vattnet är viktigt för att vi ska kunna tillgodogöra oss näringsämnen, utsöndra avfallsprodukter, kyla kroppen vid värme och mycket mer. Men hur mycket vatten behöver vi egentligen och vilken sorts vatten? Och kan det vara farligt med för mycket vatten?
Urinen skvallrar om du har vattenbrist eller inte. Väldigt mörk urin mitt på dagen är oftast tecken på vätskebrist, säger en av forskarna vid Karolinska institutet. Han menar att många till och med dricker för mycket vatten, vilket kan skapa obalans på så kallade elektrolyter (det vill säga mineraljoner som natrium, kalium, kalcium med mera).
Mineraler tas bättre upp om de kommer med vattnet. Forskaren Ingegerd Rosborg har funnit högre andel sjukdomar i områden med surt vatten, som är mineralfattigt jämfört med mer neutrala och basiska vattentäkter. I många städer dricker vi sjövatten, t.ex. i Stockholm och då missar man de mineraler som normalt finns i grundvatten. Att tillsätta lite salt till dricksvattnet kan i sådana områden vara en bra idé.'
Läkaren och forskaren Olli Polli fann t.ex. att många med kroniskt trötthetssyndrom hade mineralbrister, det vill säga saltbrist. Salttillskott i dricksvattnet förbättrade en del av hans patienter medan andra till och med kunde behöva saltinjektioner.
Ska man tillsätta salt ska det förstås inte vara ren natriumklorid utan ta istället bergs- eller havssalt som också innehåller andra mineraler än natrium och klor. Nu när värmen slår till ska man alltså inte bara tänka på att få i sig tillräckligt med vatten utan också hitta sätt att behålla elektrolyt/mineralbalansen. Den är viktig för cellernas funktion och energibildningen.
Till artikel på KI:s hemsida om vatten